Další třesk v Rusku: Zatkli bývalého velitele invazní armády. Úřady ho viní z podvodu

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, úřady ho podezírají z rozsáhlého podvodu. Informovala o tom v úterý ruská státní agentura TASS. Popov velel části invazních jednotek na Ukrajině a loni ho odvolali. On sám to přičetl vlastní kritice situace na frontě.

Popova viní z nelegálního prodeje dvou tisíc tun kovových konstrukcí v hodnotě asi 100 milionů rublů (přes 25 milionů korun), které byly určeny na stavbu obranné linie na Ukrajině, napsal nezávislý server Meduza s odvoláním na další ruská média.

ČTĚTE TAKÉ: Fyzik, který se podílel na vývoji hypersonických střel, dostal v Rusku 14 let za vlastizradu

Generálmajor Popov velel různým jednotkám a formacím, účastnil se také „speciální vojenské operace“ v různých sektorech, poznamenal server Kommersant, přičemž použil termín, kterým Moskva označuje svou rozsáhlou vojenskou agresi proti Ukrajině.

Popov velel 58. vševojskové armádě, kterou Meduza označila jako jednu z největších a nejschopnějších formací v ruských ozbrojených silách. Loni v červenci byl z funkce odvolán. On sám tehdy uvedl, že o funkci velitele 58. armády přišel kvůli tomu, že mluvil bez příkras o problémech ruské armády. Například o tom, že kvůli nedostatku výzvědných prostředků zaměřených na dělostřelectvo ukrajinských sil umírá mnoho ruských vojáků.

V Rusku v poslední době zadrželi několik lidí kvůli podezření z úplatkářství týkajícího se ministerstva obrany včetně vysoce postavených činitelů resortu, jako je náměstek ministra obrany Timur Ivanov nebo šéf personálního ředitelství na ministerstvu Jurij Kuzněcov. Minulý týden ruský vůdce Vladimir Putin překvapivě nahradil šéfa resortu Sergeje Šojgua ekonomem a bývalým místopředsedou vlády Andrejem Belousovem. Ruský soud poslal v úterý do vězení také fyzika Anatolije Maslova, za vlastizradu si má odpykat 14letý trest.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Byl mír mezi Ruskem a Ukrajinou na dosah ruky? Experti popsali, co Západ odmítl přijmout

Tagy: