Ukrajinský starosta, který kolaboroval s Rusy, měl podlehnout atentátu. Moskva to popírá

Ukrajinští vojáci na frontové linii u Kupjansku

Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile

Ruský nezávislý server Mediazona označil za nepravdivou zprávu, že zemřel někdejší starosta města Kupjansk v ukrajinské Charkovské oblasti. Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) o víkendu informovala, že bývalý starosta Hennadij Macehora se stal cílem atentátu. O úmrtí Macehory informoval ruskojazyčný servis BBC s odvoláním na ruská provládní i exilová média. Nicméně Mediazona na svém telegramovém účtu napsala, že účet na ruské sociální síti VKontaktě, který podle médií patřil Macehorově matce, je falešný.

Macehora byl na Ukrajině obžalován z vlastizrady. Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) o víkendu informovala, že „7. června byl ve městě Staryj Oskol (v Belgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou) proveden atentát na zrádce Ukrajiny Hennadije Macehoru“. Podle ruských médií byl postřelen u svého domu a zdravotníci ho v těžkém stavu odvezli do nemocnice do Moskvy. BBC píše, že HUR dnes informace o smrti bývalého starosty nepotvrdila a neinformovaly o ní ani ruské úřady.

K TÉMATU: Německo má plán pro válku s Ruskem. Povinné odvody, přídělový systém a metro jako bunkr

Podle HUR někdejší kupjanský starosta předloni v červnu podepsal protokol o zřízení okupační správy a poté to veřejně oznámil. Když v září 2022 Kupjansk osvobodili ukrajinští vojáci, utekl společně s ruskými jednotkami přes hranici do Belgorodské oblasti.

Kupjansk a jeho okolí ruská armáda v současnosti neustále ostřeluje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci zasáhli ruskou chloubu za miliardu. Putin zuří, zní z Kyjeva po útoku na základnu

Tagy:
atentát Moskva Ukrajina starosta rozvědka Rusko Charkov vlastizrada Charkovská oblast ruská invaze na Ukrajinu Kupjansk Belgorodská oblast Hennadij Macehora