Překvapivý posun ve vyšetřování shořelého Mynářova srubu: Uvnitř se našla nelegální zbraň

V troskách shořelého srubu bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech se objevila neregistrovaná zbraň. O nálezu informovala redakce Seznam Zpráv. Věc už prošetřuje policie. Mynář se k celé záležitosti zatím nevyjádřil.

Roubená restaurace v Osvětimanech na Uherskohradišťsku shořela Mynářovi loni na konci března. Vedle pátrání po pachateli kriminalisté začali prověřovat i nález neregistrované zbraně, kterou našli v troskách budovy, informuje web Seznam Zprávy.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečkovo „odstupné“? Výsměch zákonům a políček daňovým poplatníkům, míní politolog

Seznam žádal o potvrzení této informace prostřednictvím informačního zákona. Nebylo ji však možné ověřit, jelikož podle vrchního zastupitelství by uveřejnění mohlo zmařit vyšetřování policie. Nyní se prý ovšem věci daly do pohybu.

Podezření z nedovoleného ozbrojování

„Již byly policejním orgánem zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření z přečinu nedovoleného ozbrojování (…), takže již není nutná taková míra operativně pátrací diskrétnosti,“ stojí v dokumentu, pod kterým je podepsán vrchní státní zástupce Radim Daňhel. Další detaily ale prozrazovat nechtěl. „Sama skutečnost, že došlo k zahájení přípravného trestního řízení, však není důvodem k poskytování jakýchkoli dalších informací z tohoto řízení,“ dodal.

Mynář se k celé záležitosti zatím nevyjádřil. Na opakovaně zaslané otázky webu Seznam Zpráv nereagoval. Za nedovolené ozbrojování hrozí podle trestního zákona až dva roky vězení, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Bývalý kancléř prezidenta je vášnivým lovcem, což dokazují jeho trofeje z lánské obory. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) to ale bylo v rozporu s tehdejšímu pravidly. Na lovy ho totiž nezval prezident, ale tehdejší šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Mynář v období od října 2019 do října 2021 ulovil 11 kusů zvěře dohromady za více než čtvrt milionu korun.

Policie zatím nezjistila, kdo hospodu Na Srubu zapálil. Verzi o úmyslném založení požáru od prvního dne razí i sám Mynář. „Vyšetřování bohužel nasvědčuje tomu, že jsem se nemýlil, když jsem říkal, že požár byl založen úmyslně. Jsem přesvědčen, že se jedná o čin z nenávisti. Budu trvat na přísném potrestání nejen samotných pachatelů, ale také iniciátorů a podněcovatelů tohoto hrůzného činu,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Mynář.

Tagy: