Zvrat ve vyšetřování požáru Mynářovy restaurace. Případ si převzali kriminalisté

Požárrestaurace kancléře Mynáře

Pokračování Mynářovy kauzy

Na konci března shořela v Osvětimanech na Uherskohradišťsku roubená restaurace, která patřila hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi. Policisté sice stále oficiálně pracují s několika vyšetřovacími verzemi, zároveň ale začali požár prověřovat jako obecné ohrožení a zvýšili odhadovanou škodu z 20 na 25 milionů korun.

Tři týdny po požáru je srub už téměř kompletně rozebraný. Kancléř Mynář hned po události prohlásil, že na stejném místě brzy vyroste restaurace nová. „Je určitě dobře, když bude nová. Rádi jsme tam chodili,“ řekla jedna z místních obyvatelek.

Z původní restaurace zřejmě zůstanou jen kamna a betonová podlaha. Vyšetřovatelé mezitím stále hledají příčinu požáru. I nadále nevylučují nedbalost či technickou závadu, stále více se kloní k závěru, že plameny někdo založil úmyslně.

Čin z nenávisti, má jasno Mynář

„Na základě věcné příslušnosti a z rozhodnutí státního zastupitelství si skutek převzali krajští kriminalisté. V tuto chvíli je případ kvalifikován jako trestný čin obecné ohrožení,“ sdělila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Verzi o úmyslném zapálení od prvního dne razí i sám Mynář. Ve čtvrtek se pro CNN Prima NEWS vyjádřil pouze formou SMS zprávy. „Vyšetřování bohužel nasvědčuje tomu, že jsem se nemýlil, když jsem říkal, že požár byl založen úmyslně. Jsem přesvědčen, že se jedná o čin z nenávisti. Budu trvat na přísném potrestání nejen samotných pachatelů, ale také iniciátorů a podněcovatelů tohoto hrůzného činu,“ napsal Mynář.

Mynář a jeho osvětimanské impérium figurují hned v několika policejních kauzách. Hradní kancléř dostal pokutu například za to, že načerno postavil rybník, ze kterého následně čerpal vodu pro zasněžování lyžařské sjezdovky. Policie ho vyšetřuje i kvůli šestimilionové dotaci, kterou jeho firma získala na výstavbu místního penzionu. A přímo ve vyhořelé restauraci se údajně měla konat i proslulá zabijačka v době nouzového stavu. „Je to dobrý chlap. Vede tady fotbal, vede tady všechno,“ dodal jeden z místních obyvatel.

Vyšetřovatelé stále čekají na výsledky znaleckých expertiz. Jejich vypracování může trvat i několik měsíců.

Tagy: