Zázrak po zemětřesení: Holčička se narodila pod troskami, přežila jediná z rodiny

V syrském městě Džindiras vytáhli po zemětřesení ze sutin zničeného domu právě narozenou holčičku. Její matka pod troskami zahynula. Řada lidí po ničivé přírodní katastrofě nadále marně volá o pomoc, úřady nemají na jejich záchranu dostatek lidí.

Tisíce lidí v Turecku a Sýrii se nadále nemohou probudit z noční můry. Počet obětí série zemětřesení už překročil hranici pěti tisíc osob a nadále stoupá. Už tak náročné záchranné práce komplikuje mráz a špatné počasí. Úřady navíc nemají dostatek lidí, kteří by mohli pomoci ve všech postižených oblastech.

Pohřešované lidi uvězněné v troskách pomáhají hledat i jejich příbuzní. Často se dostanou s dotyčnými do kontaktu, z trosek je ale bez potřebného vybavení nedokážou dostat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pro přeživší v Turecku nastává bod zlomu. Otřesy mohou trvat i týdny, varuje expert

Novinářka Bermet Talantová například na Twitteru upozornila na příběh ženy, která veřejně prosí o pomoc s vyproštěním syna. Lidé dokonce přesně ví, kde se nachází, nemohou ho ale dostat do bezpečí. V oblasti totiž není žádný člen AFAD (turecký orgán pro řešení katastrof).

„Dělají hluk, ale nikdo nepřichází. Jsme úplně zničení. Říkají: ‚Zachraňte nás.‘ Jenže mi je nemůžeme zachránit. Jak bychom mohli? Nikdo tu od rána nebyl,“ sdělil novinářům podle Al-Džazíry muž v provincii Hatay.

Šťastný konec

Svět obletěly také šílené záběry ze syrského města Džindiras. Jeden z dobrovolníků vytáhl ze sutin zničeného domu právě narozenou holčičku, která na svět přišla přímo pod troskami a se svou mrtvou matkou byla stále spojena pupeční šňůrou. Miminko je zřejmě jediným přeživším z rodiny, jejíž ostatní členové zahynuli při zřícení čtyřpatrového domu, informoval aktivista a humanitární pracovník Ehab Rida.

Také další zoufalí uživatelé na sociálních sítích upozorňují, že jejich příbuzní a známí zůstali pod sutinami. Jenže jim nikdo nemůže pomoci. Zemětřesení v Turecku zasáhlo oblast zhruba velkou jako Česká republika a záchranářů je příliš málo. V zemi už mezitím začínají operovat zahraniční týmy.

Některé příběhy o pohřešovaných osobách ale mají přece jen šťastný konec. Turecká mediální společnost TRT TV informovala například o úspěšném vyproštění 30 leté ženy a jejího šestiměsíčního dítěte. Dvojice pod troskami přežívala 29 hodin.

Turecký list Daily Sabah informuje také o úspěšné záchraně mladé 24leté ženy, která zůstala zavalená pod troskami ve městě Kahramanmaras. Na pomoc musela čekat 27 hodin.

Tagy:
rodina zemětřesení Turecko Twitter pomoc oběti Sýrie Česko trosky pohřešovaní Al-Džazíra suť Hatayská provincie Disaster and Emergency Management Presidency