CNN: Pro přeživší v Turecku nastává bod zlomu. Otřesy mohou trvat i týdny, varuje expert

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si již vyžádalo pět tisíc obětí, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS reportérka CNN Salma Abdelaziz přímo z místa. Zdůraznila, že pro přeživší nastává bod zlomu. „Celkem 24 hodin po zemětřesení je doba, kdy je stále naděje, že se najdou přeživší. Poté počet obětí zřejmě poroste,“ zmínila. Seismolog Václav Kuna dodal, že otřesy mohou trvat několik dní i týdnů. Kvůli narušené statice tak mohou padat další domy.

„Nyní je těžké říci, jaké bude finální číslo obětí, záchranné operace stále pokračují. Lidé stále hledají své příbuzné, jsou skutečně zoufalí, odhrabují trosky i vlastníma rukama. Najít jakoukoli informaci je skutečně těžké,“ líčila situaci v Turecku reportérka CNN. Pokračovala, že obětí jsou již tisíce. „Konkrétně jde o pět tisíc potvrzených obětí, ale čeká se, že číslo ještě poroste,“ dodala.

Záchranné práce s pomocí týmů ze zahraničí pokračovaly i během noci. „S těmito týmy dorazilo také potřebné vybavení, jako sonary, které mohou pod troskami najít lidi, kteří by dosud mohli být naživu. Navíc 24 hodin po zemětřesení je takovým bodem zlomu, kdy je ještě nějaká naděje, že se přeživší podaří najít. Po této době se dá čekat, že počet obětí poroste,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Japonec měsíc dopředu předpověděl ničivé zemětřesení v Turecku. Uhádl i místo zkázy

Kritickou situaci v Turecku s Sýrii okomentoval ve vysílání CNN Prima NEWS také seismolog Václav  Kuna. „Další otřesy v zemích souvisí s prvním zemětřesením. Redistribuce napětí v zemi spustila další otřesy. Ale není to úplně výjimečné. Otřesové sekvence trvají i několik dní, někdy týdny, a po největších zemětřeseních mohou trvat dokonce i rok. S postupem času už nemají takovou intenzitu, ale není výjimečné, že i několik dní po zemětřesení můžeme sledovat silné otřesy,“ vysvětlil.

Dodal, že jen těžko lze odhadnout, jakou sílu budou mít další otřesy. „Obecně se uvádí, že nejsilnější dotřesy jsou o stupeň nižší než ty nejsilnější, což bylo i v tomto případě. Zde to navíc bylo komplexnější v tom, že hlavní zemětřesení aktivovalo zlom, který poté uvolnil další silné otřesy. Čekáme, že četnost otřesů bude relativně rychle upadat, ale s jistotou to nemůžeme říci,“ pokračoval.

Nevyzpytatelná situace bude komplikovat i záchranné práce. „Má to vliv na vyprošťování. Mnoho budov utrpělo škody už při velkých otřesech. I nějaký malý otřes, k němuž může dojít později blíže k dané oblasti, může potenciálně poškozené budovy zdemolovat. V tom jsou otřesy velmi nebezpečné,“ doplnil.

Vydávají zvuky, nikdo nepřichází

Záchranáři i místní obyvatelé se ze všech sil snaží dostat k přeživším, kteří uvázli pod troskami budov. V tureckém městě Antakya poblíž syrské hranice se zhroutila desetipatrová budova a záchranné práce probíhaly na jedné z desítek hromad sutin, popsali reportéři agentury Reuters. Teplota se přitom blížila k bodu mrazu, pršelo a ve městě nefungovala elektřina.

Záchranné práce na mnoha místech ztěžovalo během noci mrazivé zimní počasí. Pod hromadou sutin v jihoturecké provincii Hatay bylo slyšet ženský hlas volající o pomoc. Nedaleko leželo bezvládné tělo malého dítěte. Jeden z místních obyvatel, Deniz, v dešti plakal a zoufale lomil rukama.

„Vydávají zvuky, ale nikdo nepřichází,“ řekl. „Jsme zničení. Panebože... Volají nás. Říkají: Zachraňte nás. Ale my nemůžeme. Jak bychom to udělali? Od rána nikdo nepřišel,“ dodal Deniz.

Ayla, která postávala u hromady sutin, které kdysi tvořily osmipatrovou budovu, uvedla, že do Hatay dorazila již v pondělí z Gaziantepu. Snažila se najít svou matku. V troskách pracovalo pět nebo šest záchranářů z řad istanbulských hasičů. „Zatím nenašli žádného přeživšího. Přišel sem pouliční pes a dlouho štěkal na jedno místo, tak jsem si myslela, že by to mohla být má matka. Ale byl to někdo jiný,“ popsala Ayla. „Zapnula jsem světla u auta, abych záchranářům pomohla. Zatím vytáhli ven jen dvě těla, žádné živé,“ dodala.

Tagy: