Agresivita pasažérů v Ústí narůstá. Dopravní podnik zavádí nová bezpečnostní opatření

V Ústí narůstá agresivita pasažérů v MHD.

V Ústí narůstá agresivita pasažérů v MHD

Dopravní podnik města Ústí nad Labem se potýká s narůstající agresivitou cestujících. Kvůli tomu se v některých autobusech nyní lidé mohou setkat s asistenty přepravy. Od ledna budou také lidé nastupovat pouze předními dveřmi, toto opatření však nebude platit v centru města.

Problémy se týkají autobusových linek v celém měste, nejhorší to ale bývá v okrajových částech, jako jsou třeba Předlice nebo Mojžíř. „Asistenti by byli potřeba na všech linkách, aby dohlíželi na to, že cestující dodržují, co mají. Poslední dobou totiž přepravní podmínky nedodržují, nepředkládají jízdní doklady a jsou k nám nepříjemní,“ uvedla pro CNN Prima NEWS řidička autobusu Klára Brožová.

ČTĚTE TAKÉ: Trest za krvavou svatbu v Mostě. Žena, která bodla ženicha nožem, dostala podmínku

Že agresivní cestující nejsou ničím výjimečným, potvrdila i mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Jana Dvořáková: „Poslední případ se stal tento víkend, kdy nezletilý cestující bez platného jízdního dokladu napadl naše přepravní kontrolory.“

Kvůli zvyšujícímu se počtu cestujících, kteří jezdí takzvaně načerno, se ústecký dopravní podnik rozhodl zakročit a od 1. ledna zavádí nástup pouze předními dveřmi. Opatření avšak nebude platit v centru města.

Někteří pasažéři si asistenty a nástup předními dveřmi pochvalují. Jiní však nejsou spokojení s tím, že přeprava potom trvá déle a autobus nabírá zpoždění. „Bezpečnost je lepší, ale je to diskriminace. My, kteří jezdíme poctivě za jízdenky, na to doplácíme,“ okomentoval současná opatření jeden z místních. „Ti, co budou chtít jezdit načerno, si nějakou skulinku najdou,“ upozorňuje jiná cestující.

Řidiči autobusů budou mít nově k dispozici i bezpečnostní tlačítka, jako mají například bankéři. V případě potíží se spojí s městskou policií, která bude díky přesné lokaci vědět, kam se má co nejrychleji dostavit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z ústeckého sídliště Mojžíř se stává zóna strachu. Obávají se tam jezdit podnikatelé i MHD

Tagy:
MHD agresivita Mojžíř Předlice doprava cestování Ústecký kraj diskriminace