Mojžíř není no-go zóna, tvrdí starostka. Popsala hlavní problém, gesto s pizzou ho nevyřeší

Starostka městského obvodu Neštěmice–Ústí nad Labem Yveta Tomková

Označovat ústecké sídliště Mojžíř za no-go zónu je podle starostky Yvety Tomkové (STAN) z městského obvodu Neštěmice – Ústí nad Labem přehnané. Její slova z pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS potvrdil i krajský redaktor deníku Blesk Michal Israel Volf. Jedním dechem ale dodal, že se přesto jedná o sociálně vyloučenou lokalitu. Problémem jsou podle starostky obchodníci s chudobou. Politička rovněž konstatovala, že nedávné gesto pražských studentů, kteří uspořádali sbírku pro nákup jídla místním dětem, bylo sice lidsky krásné, ale složitý problém nijak neřeší.

Hned zkraje Tomková uvedla, že za no-go zónu se ústecké sídliště i přes rostoucí problémy označit nedá. „Taková slova jsou přehnaná,“ pronesla. Stejně to vidí i Volf. „Vyrazil jsem tam kolem desáté hodiny večer. Ulice byly téměř prázdné, potkal jsem starší paní zhruba ve čtvrt na jedenáct, která šla o holi s taškou v klidu domů, nikdo ji nějakým způsobem neohrožoval. Žádná no-go zóna to tedy není, i když se samozřejmě jedná o sociálně vyloučenou lokalitu,“ přitakal.

ČTĚTE TAKÉ: Z ústeckého sídliště Mojžíř se stává zóna strachu. Obávají se tam jezdit podnikatelé i MHD

„V případě Mojžíře by opravdu byla potřeba intervence státu, zejména v oblasti vyplácení sociálních dávek. Máme totiž velký problém s obchodníky s chudobou, kterým na účty rovnou přistávají příspěvky na bydlení, o které si zažádají obyvatelé domů,“ vysvětlila v pořadu Zprávy PLUS Tomková.

V součtu se podle ní může ročně jednat až o miliony. „Vlastníci tady ani nežijí, ale stalo se to pro ně lukrativním byznysem. Vydělávají na tom, že sestěhují na sídliště lidi z různých částí republiky, kteří nám následně dělají ohromné problémy,“ uvedla starostka s tím, že se většinou jedná o nejrůznější přestupky, například v rámci veřejného pořádku, majetku či občanského soužití. Zmínila i problém dětských gangů.

Konkrétní pomoc od zákonodárců ale podle ní dosud nepřišla. „Pouze před volbami nás navštěvují různí politici, kteří kandidují. Slibují, že se skutečně tou problematikou budou zabývat, avšak do dnešního dne jsme se nesetkali s nějakým řešením, které by obcím s podobnými nesnázemi pomohlo,“ sdělila Tomková.

Starostka následně okomentovala i gesto studentů pražské gymnázia Na Zatlance, kteří uspořádali sbírku na koupi většího množství jídla pro tamní děti, a to jako reakci na vyjádření některých firem, které se prý bojí do místa cokoliv dovážet. „O Mojžíři se mluví už delší dobu, takže to chápu, ale jedná se z mého pohledu hlavně o neznalost té lokality. Rozdat dětem pizzu je sice pěkné gesto, ale neřeší vůbec žádný problém,“ řekla.

Tagy: