Vakcína jako cesta k normálu: Jak se odborníci a veřejnost staví k povinnému očkování?

Očkování proti koronaviru

Jak se odborníci a veřejnost staví k povinnému očkování?

Povinné očkování proti covidu může vyřešit boj s pandemií jednou provždy, myslí si prezident Miloš Zeman. Vláda Petra Fialy ale nic takového zatím neplánuje. Jak situaci vnímají odborníci?

Prezident Zeman byl v minulosti k povinnému očkování skeptický. S příchodem dalších a dalších koronavirových vln ale nakonec změnil názor.

„Koneckonců povinné očkování existuje v případě celé řady nemocí, a není tedy důvod, abychom k těmto nemocem nepřiřadili i koronavir. A než procházet fázemi očekávání a následující fází zklamání, že epidemie koronaviru trvale neklesá, a nezapomeňte, že ve většině evropských zemí tato epidemie opět roste, tak je lepší radikální zásah, který tuto situaci vyřeší jednou provždy,“ prohlásil Zeman.

Kabinet Petra Fialy je ale v tomto ohledu opatrný. A povinná vakcinace nemá zastání ani u současné opozice. „Stanoviska pana prezidenta dlouhodobě vnímáme. Nicméně hnutí SPD prosazuje dobrovolné očkování,“ uvedl lídr SPD Tomio Okamura. „Jsme pro povinné očkování jen u starších lidí,“ dodal předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Epidemiolog Roman Prymula by povinnost zavedl pouze u některých profesí. „Jsem pro povinné očkování určitých profesních skupin. Pro úplnou povinnost nejsem vzhledem k tomu, že tu ještě nemáme vakcínu, která by bránila proti všem mutacím,“ sdělil. Opačný názor má imunolog Václav Hořejší. „Jsem dlouhodobě pro, aby to očkování povinné bylo,“ zdůraznil.

Názor na povinné očkování prosazované prezidentem se redakce CNN Prima NEWS vydala zjišťovat do Lišan v Ústeckém kraji, kde měl Zeman v posledních volbách největší podporu – v roce 2018 tu získal přízeň 94 procent voličů. I zde je ale názor na očkování rozporuplný. „Je to blázen,“ utrousil jeden z oslovených. „Je to v pořádku,“ mínil jiný.

Na názor jsme se ptali i diváků na Facebooku CNN Prima NEWS. V naší anketě se proti povinnému očkování vyslovilo 738 sledujících, 201 lidí by naopak bylo pro.

Tagy: