Valašskými Klobouky se prohnala blesková povodeň. Město se připravuje na další záplavy

Záplavy ve Valašských Kloboukách

Blesková povodeň ve Valašských Kloboukách

Městem Valašské Klobouky na Zlínsku prošla v pondělí odpoledne při bouřce blesková povodeň. Zaplaveny byly sklepy rodinných domů, voda také poškodila komunikace. Situace se zklidnila, voda opadla, pracovníci technických služeb jsou v terénu a pomáhají s odstraňováním nánosů a čištěním kanalizačních vpustí, řekla v úterý ráno mluvčí města Lenka Zvonková. Město zjišťuje rozsah škod. Kvůli poškození komunikace zůstává zavřená ulice Jana Nerudy.

Brzy po přívalové povodni se rozvážely vysoušeče do nejvíce zasažených lokalit. „Máme k dispozici 24 vysoušečů, z toho 14 je rozdaných, některé se budou přesouvat. Zatím máme kapacitu, abychom mohli dále pomoci. Uvidíme, jaké budou další požadavky,“ uvedla mluvčí. Lidé, kteří potřebují zapůjčit přístroj či zajistit jinou pomoc s odstraňováním škod, se mohou obracet na referenta krizového řízení Petra Hnaníčka na telefonu 724 396 397.

ČTĚTE TAKÉ: Zachraňoval jiné, zaplatil za to životem. Při evakuaci z míst záplav zemřel bavorský hasič

Zasažena byla lokalita Luční, která byla dočasně neprůjezdná. V ulicích Cyrilometodějská, Jana Nerudy i v místních částech byly zatopeny sklepy rodinných domů. Voda tekoucí z luk zaplavila Trhovisko. Podobná situace byla ve městě i před týdnem. „Vzhledem k vysoké nasycenosti půdy po minulých deštích bouřka znovu přinesla přívalové povodně, tentokrát v ještě větším rozsahu než před týdnem,“ řekla mluvčí. Voda se čerpala ještě v noci na úterý, večer na místě zasahovalo 20 jednotek hasičů, které převážně čerpaly vodu ze zatopených sklepů.

„Po dohodě s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje jsme přistoupili k preventivnímu odčerpání vody z městského koupaliště, které bylo tentokrát celé zaplavené,“ uvedl starosta Josef Bělaška (BEZPP, za KLOBUČANÉ SPOLEČNĚ).

„Voda už se nyní nikde nečerpá, jednotky hasičů už odjely, ale budeme připravovat další pytle s pískem, kdyby bylo potřeba,“ uvedla v úterý ráno mluvčí. Město chce také v několika ulicích posílit hráze.

Hasiči ve Zlínském kraji zasahovali do pondělního večera v souvislosti se silným deštěm u více než 60 událostí. Odstraňovali nánosy bahna ze silnic, čerpali také vodu ze zaplavených sklepů. Nejvíce zásahů měli profesionální a dobrovolní hasiči v Luhačovicích a Valašských Kloboukách. Vyjížděli také do Biskupic na Zlínsku nebo Hluku na Uherskohradišťsku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bavorsko zasáhly extrémní lijáky. Voda dosáhla stoleté úrovně, úřady vyhlásily stav katastrofy

Tagy:
silnice povodeň Zlínský kraj sklep Luhačovice okres Uherské Hradiště Biskupice Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje