Bavorsko zasáhly extrémní lijáky. Voda dosáhla stoleté úrovně, úřady vyhlásily stav katastrofy

Bavorsko zasáhly extrémní lijáky.

Německo zasáhly rozsáhlé povodně

Kvůli mimořádné vydatným dešťům a stoupajícím hladinám toků úřady v několika okresech v regionu Švábsko na jihozápadě Bavorska vyhlásily stav katastrofy, informuje agentura DPA. V oblasti Augsburgu v sobotu lidi z domů, které voda odřízla od světa, zachraňoval vrtulník.

Ve Fischachu na jihozápad od Augsburgu se říčka Schmutter natolik rozvodnila, že se lidé už sami nedokázali evakuovat. Kromě vrtulníku na místo vyrazili i záchranáři se čluny.

K TÉMATU: Česko sužují vydatné deště. Hasiči mají desítky zásahů, platí varování před povodněmi

Na některých tocích v regionu velká voda dosahuje stoleté i vyšší úrovně. Očekává se, že v nejbližších hodinách budou hladiny potoků a řek dále stoupat a třeba v okrese Günzburg se očekává, že budou kulminovat v noci na neděli.

Zaplavená je část městečka Ochsenhausen v Bádensku-Württembersku. Voda zatopila jeho centrum. Starosta Philipp Bürkle řekl, že záchranáři dělají vše, aby „zabránili nejhoršímu“.

V Babenhausenu v okrese Unterallgäu už se ulice nedají projíždět auty a záchranáři evakuují obyvatele zaplavených domů, na pomoc jim vyrazili ve člunech. Evakuováni budou lidé ze 100 až 200 domácností.

Z věznice v bavorském Memmingenu evakuovali záchranáři 100 trestanců, včetně 20 žen, a umístili je do tří jiných zařízení. Voda pronikla do společných prostor, ale nikoliv do jednotlivých cel. Kvůli stoupající vodě hrozily výpadky elektřiny. Jako největší problém se ale podle vedení věznice ukázala přetížená kanalizace, kvůli čemuž nemohly odtékat splašky. Návrat vězňů se očekává v řádu týdnů, píše DPA.

Do zasažených oblastí ve Švábsku vyjel bavorský ministerský předseda Markus Söder a ministr vnitra Joachim Herrmann.

Vydatné srážky zasáhly také hory na německo-rakouském pomezí. Na vrcholu Zugspitze napadlo během několika hodin přes 60 centimetrů sněhu, místy jsou až dvoumetrové závěje. Na vrcholcích hor dnes záchranáři vyprostili celkem 29 uvázlých horolezců z několika různých skupin, napsal server Bild.

Trvalý vydatný déšť způsobuje komplikace také v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko sousedící s Bavorskem. Agentura APA informovala, že koryto hraniční řeky Leiblach je „naprosto přeplněné“ a v noci na sobotu byla řeka na takovém stavu, na jaký se dostává jednou za sto až 300 let. V sobotu dopoledne ale hladina Leiblachu výrazně klesla.

Hladina Bodamského jezera ležícího mezi Německem, Rakouskem a Švýcarskem během jediného dne stoupla o 25 centimetrů na 435 centimetrů.

Kvůli lijákům a záplavám na jihu Německa je narušený provoz na železnici. Mezi Mnichovem, rakouským Bregenzem a švýcarským Curychem v sobotu nejezdí žádné vlaky ICE. Dálkové spoje mezi Stuttgartem a Mnichovem jezdí objížďkou, protože na trati mezi Ulmem a Augsburgem byl provoz zastaven.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houbařská sezóna začala, upozorňují mykologové. Podívejte se, co lze v lese již najít

Tagy: