Válek: Má důvěra v lidi nemá meze. Vyhlášku o povinném očkování upravím podle omikronu

Poslanec za TOP 09 a lékař Vlastimil Válek

Válek k novým vládním opatřením

V boji s covidem nemá má důvěra v lidi meze. Ve zprávách na CNN Prima NEWS to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vyhlášku o povinném očkování hodlá politik vyřešit do poloviny února.

Minulá vláda zavedla vyhlášku o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let, která má vejít v platnost 28. února. Tu však současný ministr zdravotnictví Válek nepovažuje za definitivní. „Do poloviny února ji upravím podle toho, jak se bude vyvíjet situace s omikronem,“ konstatoval na CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Navázal tak na slova premiéra Petra Fialy, který ve středu na tiskové konferenci uvedl, že vláda bude o povinném očkování pro jisté skupiny lidí jednat.

Do Česka dostanu všechny schválené vakcíny

Ačkoliv Válek plánoval znovu zavést uznávání PCR testů jako doklad bezinfekčnosti, zatím k tomu nedošlo. „Změnila se situace s omikronem a všechny kapacity musíme využít ve prospěch těch, co mají pozitivní antigenní test nebo symptomy,“ pronesl. „Neměním však svůj postoj, pracuji na navýšení kapacit a lehké změně strategie tak, aby PCR testy byly základním kamenem,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Na středeční tiskové konferenci Válek uvedl, že důvěřuje lidem při boji s koronavirem a svá slova před kamerou nyní rozvedl. „Moje důvěra v lidi nemá meze a s blížícími se svátky pokoje a klidu se naopak zvětšuje. Jsem přesvědčen o tom, že vysvětlováním a srozumitelnými opatřeními můžeme přesvědčit lidi, aby se očkovali,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Válek a slíbil, že do Česka dostane všechny schválené vakcíny a efektivní léky.

Tagy: