Evropské volby budou o rozumu, míní Valeš. Odhadl, kdo posílí a jak to bude s vlivem Ruska

Politolog Lukáš Valeš

Partie PLUS (14)

Evropské volby budou o rozumu a informovanosti občanů. V pořadu Partie Plus to uvedl politolog Lukáš Valeš. Reagoval tím na diskuzi předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a šéfa hnutí SPD Tomia Okamury v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Politici řešili mimo jiné i platformu Voice of Europe (VoE), kterou podle zjištění BIS provozovali prokremelští podnikatelé. VoE měla za cíl ovlivnit evropské volby.

Podle Valeše ale VoE evropské volby ovlivňovat nebude. „Já bych to nepřeceňoval. Je to stanice, o které jsme se dozvěděli teprve od BIS. Myslím, že drtivá většina občanů o ní v životě neslyšela,“ vysvětlil v pořadu ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že má spíše obavy, že bude do volebního boje zatažena právě BIS.

ČTĚTE TAKÉ: SPD je strana jednoho muže, řekla Pekarová. Protože vy nejste osobnost, opáčil Okamura

„Jsou tu mnohem důležitější věci, které budou o volbách rozhodovat – klesající životní úroveň v Evropské unii, vysoká nelegální migrace, problém Green Dealu,“ vyjmenovával Valeš. Lidé si podle něj dokáží vytvářet názor sami. „Pevně věřím v rozum a informovanost evropských občanů a o tom ty volby budou. Ne o tom, jaké chapadlo sem přijde,“ dodal politolog.

Narážel tím na diskuzi Markéty Pekarové Adamové a Tomia Okamury z Partie Terezie Tománkové. Předsedkyně Sněmovny v ní řešila, že předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová poskytla VoE rozhovor. „BIS odhalila Voice of Europe a další chapadla Kremlu. Chobotnici, která zasahovala na území Evropy s cílem ovlivnit evropské volby. Víme, že jedno chapadlo je právě na kandidátce hnutí SPD a Trikolóry napojeno, a to na paní Majerovou, která je na třetím místě,“ uvedla v Partii Pekarová Adamová.

Musíme uvažovat evropsky

Valeš by ale nedělal z komára velblouda. „Měli bychom opravdu uvažovat evropsky. Trendy voleb jsou jednoznačné a bude posilovat radikální pravice a ty strany, které jsou proti Green Dealu a prohlubování evropské integrace. Ale ne proto, že to chce Putin nebo VoE, ale proto, že se hluboce propadá konkurenceschopnost evropského průmyslu. Velké firmy z Evropy prostě odcházejí, protože jsou tu drahé energie,“ nechal se slyšet Valeš.

„Nechme to na BIS, ten dopad je naprosto minimální. Opravdu bychom se měli ptát spíše na základní otázky, které, jak říkám, celoevropsky vedou občany k tomu, jak budou rozhodovat v evropských volbách,“ uvedl politolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka o Ukrajině. Okamura je mluvčí Kremlu v Česku, řekla Pekarová. Šéf SPD ostře kontroval

Tagy: