KOMENTÁŘ: Válka o eurokomisaře aneb Fialova chůze po laně kolem sporu Pirátů a Starostů

Ivan Bartoš, Petr Fiala a Vít Rakušan

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Jako by nestačil kroužkovací masakr ze sněmovních voleb 2021. Mezi koaličními Piráty a Starosty se v posledních měsících rozhořel další velký spor. Problém tentokrát nastal u gentlemanské vládní dohody o tom, kdo bude mít právo navrhnout kandidáta na nového českého eurokomisaře. Zdá se, že výklad zmíněné dohody, která není zaznamenána na papíře, je mnohoznačný. Premiér Petr Fiala (ODS) by dal nejraději za pravdu oběma. Lidově řečeno, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Kdo by to byl před sněmovními volbami v roce 2021 řekl, že si v budoucí vládní pětikoalici budou lézt na nervy zrovna Piráti a Starostové. Původní tandem PirSTAN, v jehož čele stáli Ivan Bartoš a Vít Rakušan, byl ještě v květnu zmíněného roku favoritem voleb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo bude navrhovat nového eurokomisaře? Postavte se k tomu férově, vyzval Lipavský STAN

Jenže harmonický vztah, který symbolizovalo právě přátelství Bartoše s Rakušanem, se brzy proměnil a nastalo nepříjemné vystřízlivění. Koalice PirSTAN nakonec ve volbách obdržela 15,62 procenta hlasů, což nesplnilo očekávání ani jednoho ze subjektů.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Co je ale důležitější – z pohledu preferenčních hlasů došlo k naprosto šokujícímu výsledku. Zatímco před volbami slabší STAN získal 33 křesel, do té doby favorizovaní Piráti dosáhli pouze na čtyři mandáty. Ať už tento nepoměr způsobila předvolební kampaň STAN či nikoliv, Piráti si v sobě zmíněnou křivdu nesou dodnes. Od jmenování Fialovy vlády jsme byli svědky několika přestřelek mezi oběma subjekty. Obvykle šlo o menší rýpance či provokace na sociálních sítích.

Nynější spor o eurokomisaře je však mnohem vážnější. Jde o osudovou gentlemanskou dohodu z dob, kdy se vláda teprve rodila. Jak už napovídá slovo „gentlemanskou“, obsah dohody nebyl zaznamenán na papíře. Zástupci pětikoalice si prostě dali slovo. Kdo má tedy ve sporu pravdu, se k nelibosti všech zvědavých čmuchalů asi nikdy nedovíme.

V čem je konkrétně problém? Zatímco Piráti vnímají dohodu tak, že právo navrhnout budoucího komisaře by mělo mít hnutí STAN i oni, Starostové tvrdí, že tuto výsadu by měli mít jenom oni. Obě strany sporu se často odvolávají na slova Petra Fialy, který byl u dohody jako jeden z mála fyzicky přítomen.

Ať už má pravdu kdokoliv, premiér se nyní nachází v poměrně neřešitelné situaci. Je jako matka, která musí rozsoudit chaotickou hádku svých dvou dětí, přičemž tuší, že když dá jednomu z nich za pravdu, druhé se okamžitě rozbrečí. Je to zkrátka nebezpečná chůze po laně, během níž spadnete, když se nahnete hodně vpravo i vlevo.

Fiala se celou věc snažil vysvětlit například během středečního pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. „Výsledek dohody jsme nikam nepsali,“ řekl na úvod. A že není dohoda i písemně? Toho teď zcela jistě dost lituje.

„Bylo domluveno, že koalice Pirátů a Starostů bude nominovat eurokomisaře,“ zmínil předseda vlády, což by mohlo naznačovat, že se postavil na stranu Pirátů. Jenže poté přišel další gamechanger. „Z té tehdejší diskuse jsem ale pochopil, že to bude STAN,“ sdělil. No a aby Fiala ještě trochu vyrovnal misku vah, nakonec dodal obecně: „Je to ale skutečně na Starostech a Pirátech, aby si toto mezi sebou vyjasnili.“

A jak to bude dál? Ve volném překladu víme, že nevíme. Nepříjemný spor Pirátů se Starosty asi bude v následujících týdnech pokračovat. Moudřejší asi budeme až po evropských volbách, které proběhnou 7. a 8. června.

CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty do Evropského parlamentu. Podívejte se na některé z nich.

Tagy: