Hádka o Ukrajině: Okamura je mluvčí Kremlu v Česku, řekla Pekarová. Šéf SPD ostře kontroval

Markéta Pekarová (TOP 09) a Tomio Okamura (SPD) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (14)

Kreml má v Česku svého mluvčího a jmenuje se Tomio Okamura (SPD), řekla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Reagovala tím na Okamurova slova o Ukrajině, kterou označil za zkorumpovanou a opět volal po zastavení vyzbrojování napadeného státu. Okamura vyjádření Pekarové Adamové označil za zoufalé.

Spor započal po slovech Okamury na adresu Ukrajiny, která se dva roky brání ruské invazi. „Mělo by být zastaveno financování a zasílání zbraní Ukrajině,“ řekl předseda SPD. Zopakoval, že ideální by bylo, kdyby obě strany konfliktu sedly k jednacímu stolu a domluvily se na míru.

ČTĚTE TAKÉ: SPD je strana jednoho muže, řekla Pekarová. Protože vy nejste osobnost, opáčil Okamura

Zdůraznil také faktor mnohamilionové ruské menšiny, která na východě Ukrajiny žije. „Vy (Pekarová Adamová, pozn. red.) se záměrně neptáte, zda-li oni vůbec chtějí být součástí té zkorumpované Ukrajiny,“ dodal Okamura.

Jeho slova pobouřila šéfku Sněmovny. „Kreml v Česku má svého mluvčího a jmenuje se Tomio Okamura, protože to, co tady zaznívá, je jako podle ruských notiček,“ řekla Pekarová Adamová. Předseda SPD její výrok označil za zoufalý.

„Proto jste nejméně populární političkou, protože pořád lžete,“ reagoval Okamura. Připomněl tím průzkum agentury CVVM, podle kterého Pekarové Adamové nedůvěřuje 73 procent občanů Česka. Více lidí, konkrétně 75 procent, nevěří jen předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS). Naopak Okamura je s 40 procenty třetím nejdůvěryhodnějším politikem v zemi. Nejvíc lidé věří prezidentu Petru Pavlovi.

„I když to budete stokrát opakovat, nestane se to pravdou,“ sdělila šéfka TOP 09. „Korupce na Ukrajině bují, ale stejně tak mnohem více bují právě v samotném Rusku, a navíc je tam diktatura,“ dodala Pekarová Adamová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: TOP 09 přežije jen v koalici, míní komentátoři. Pekarová to má mnohem těžší než Okamura

Tagy: