Valeš kritizoval poplatky ČT: Jeví se jako úplatek vlády. Kulidakis volá po jejich zrušení

Lukáš Valeš a Thomas Kulidakis

360° (268)

Zatím to vypadá jako úplatek České televizi, aby podporovala vládu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš o středečním úmyslu kabinetu Petra Fialy jednat o zvýšení koncesionářských poplatků. Od ledna příštího roku by se měl televizní zvýšit o patnáct korun a rozhlasový o deset. Komentátor Thomas Kulidakis doplnil, že poplatky by se mohly zrušit úplně.

„Je to výrazná změna od původního záměru vlády ponechat poplatky v té původní podobě. Zatím to vypadá téměř jako úplatek České televizi, aby podporovala vládu,“ kritizoval situaci pro CNN Prima NEWS Valeš. Doplnil, že ať už to je jakkoliv, dojem bohužel zůstává.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela ikonická hlasatelka Mudrová. Informovala o okupaci, pak na dlouhá léta skončila

Fialův kabinet o navýšení vysílacích poplatků má ve Sněmovně v plánu jednat ve středu. Od ledna 2025 je chce zvednout, konkrétně se mluví o měsíčním patnáctikorunovém navýšení za televizi a deseti korunách za rozhlas. O úpravách vládní novely bude jednat mediální sněmovní výbor. Podle politologa by se ale zejména měla otevřít diskuze podobě veřejnoprávního vysílání a zda i zpravodajství je opravdu širokospektrální, tedy zasahuje široké spektrum diváků. „Proč například do některých diskusních pořadů někteří politici už odmítají chodit a jiní ani nejsou zváni?“ uvedl Valeš.

Politolog se zamyslel i nad efektivností nabídky programů a zmínil například sport, který kvalitně nabízejí i komerční televize. Doplnil, že by se spíše mělo debatovat o budoucí podobě veřejnoprávního vysílání. „Jak má televize vypadat, co poskytovat,“ dodal. Podpora České televize vládou bez ohledu na širší diskuzi o jejím charakteru a budoucnosti je podle něj špatně.

Podle komentátora Thomase Kulidakise je navýšení vysílacích poplatků porušený slib. „Ministr Baxa za ODS tvrdil, že žádné navyšování nechce, aby nakonec on přišel s tím, že vlastně chce,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Oba experti se shodli, že by veřejnoprávní televizi do jisté míry pomohl návrat reklam do vysílání, přičemž by si některé pořady na sebe mohly vydělat samy a rozhodl by trh. Kulidakis pak nastínil i odvážnou teorii. „Myslím, že poplatky by se mohly zrušit. Mělo by být obnoveno konkurenční prostředí,“ navrhl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Porušil Fiala koaliční smlouvu? Jsem ve zvláštní situaci, nevím o jiném postupu, hájí se

Tagy:
politika CNN Prima NEWS Česká televize poplatek vláda úplatek Lukáš Valeš umění, kultura, zábava a média média a zábavní průmysl produkty a služby ekonomika, obchod a finance hromadné sdělovací prostředky