Kulidakis: Kdyby měl Bartoš sebeúctu, rezignoval by. Nejsme v normální situaci, řekl Korecký

Komentátoři Miroslav Korecký a Thomas Kulidakis

ZPRÁVY (226)

Kdyby měl premiér Petr Fiala (ODS) dostatek odvahy, tak ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) odvolá, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Šéf nejmenší vládní strany by podle něj rezignoval, kdyby měl čest a sebeúctu. Komentátor tak glosoval situaci okolo nepovedené digitalizace stavebního řízení. Také podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého by už Bartoš za normálních okolností v kabinetu neseděl, jenže zanedlouho se konají volby do krajských zastupitelstev, a tak je vše poněkud jinak.

„Kdyby měl premiér Fiala dostatek odvahy a hlavně politické paměti na své sliby, když prosazoval lepší politickou kulturu a schopnosti ministrů, tak ministra Bartoše vyhodí,“ uvedl Kulidakis. Sám Bartoš by podle něj odešel sám, pokud by měl „čest, základní sebeúctu a úctu k lidem“.

ČTĚTE TAKÉ: Digitalizace je pro budoucnost Pirátů katastrofa, řekl Valeš. Přestáli už všechno, míní Fischer

Podle něj nese Bartoš politickou odpovědnost za to, že pustil do ostrého režimu systém, který zčásti nefunguje a není k němu alternativa. „Je to stejné, jako kdybychom jeli v autě, které nám někdo prodal bez fungujících brzd a chtěl nám je opravovat za jízdy,“ dodal.

Také podle komentátora MF Dnes Koreckého by Bartoš za normální situace na křesle ministra již neseděl. „My ale nejsme v úplně normální situaci. Máme měsíc do voleb a vládne pětikoaliční kabinet, ve kterém jsou velmi složité vztahy a jeden drží druhého,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Fiala navíc podle Koreckého není typem politika jako jeho předchůdce ve Strakově akademii Andrej Babiš (ANO). „Babiš si zakládal na tom, že jakmile se ministr něčím provinil, tak ho setnul. Petr Fiala si zakládá hlavně na dojmu, že vláda funguje dobře, vztahy v ní jsou výtečné, i když jsou strany velmi ideově rozdílné. A zatím se mu to vyplácí,“ sdělil.

Bartoš má navíc podporu ve své straně, což je podle komentátora těsně před volbami pochopitelné. „Měsíc před volbami popravit svého předsedu nebo ukončit jeho účast ve vládě je poukázka na politickou sebevraždu,“ dodal Korecký.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bartoš digitalizací přišel o důvěru, vyzývá ho k rezignaci ANO. Šéf Pirátů ultimáta odmítl

Tagy: