Valeš: Vláda podvedla voliče, odcházejí k ANO. Nepopulární opatření jsou nutná, řekl Joch

Politický komentátor Roman Joch a politolog Lukáš Valeš

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Vláda Petra Fialy neplní své sliby. Většina voličů, kteří v ni ztratili důvěru, odchází k ANO. Řekl to v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Politický komentátor Roman Joch označil dva důvody, proč je vláda nepopulární.

„Vláda především dělá nepopulární, leč nutná opatření, co se týká veřejných financí,“ uvedl první důvod Joch. Podle něj nezodpovědné vlády v letech hospodářského růstu zvyšovaly zadlužení, což stát za covidu dohnalo.

ČTĚTE TAKÉ: Ani kdyby padaly trakaře, k Nejedlému bych si nesedl. Rakušan odsoudil Blažkovu schůzku

„Druhý důvod je ten, že tato vláda je velice široká, podle mě až neproduktivně široká. Zasedají v ní strany od pravicové ODS s konzervativním a liberálním křídlem přes centristické strany až po ultralevicové radikální Piráty,“ zmínil Joch. Z toho, že kabinet Petra Fialy „docela dobře funguje“, je překvapený také předseda poslanců ODS Marek Benda. Uvedl to v Partii Terezie Tománkové.

Politolog Lukáš Valeš ale hledal důvod nízké důvěry v současném obsazení Strakovy akademie jinde. „Když tato vláda nastupovala, slibovala, že zatočí s vysokým schodkem státního rozpočtu. Výsledkem jejího dvouletého snažení je, že schodek roste rychlostí, která nemá v Evropě obdoby,“ řekl Valeš.

Koalice podle něj dokonce své voliče podvedla. „Vláda slibovala, že nezvýší daně a seškrtá provozní výdaje státu až do výše 200 miliard. A ejhle, máme tady ozdravný balíček zvyšování daní, takže vláda dokonce podvedla své voliče,“ dodal.

„Voliči této pravicové vlády vidí, že kabinet neplní sliby, kvůli kterým ho volili, a tudíž ztrácí důvěru. Dokonce dvě třetiny voličů, kteří odchází od této vlády, přichází k ANO. Je to výrazný signál, že i bez dnes už zjevné role Andreje Babiše se ANO stává přijatelnou alternativou,“ zdůraznil Valeš.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vládě důvěřuje čtvrtina dotázaných. To představuje pokles o sedm procent od období dubna až května, kdy CVVM důvěru v kabinet naposledy měřilo. Vládě rozhodně důvěřují pouze dvě procenta dotázaných. Důvěra 25 procent Čechů je nejhorší výsledek vlády Petra Fialy od jejího jmenování v prosinci 2021.

Tagy:
ODS Česká pirátská strana Roman Joch ANO 2011 vláda důvěra slib Centrum pro výzkum veřejného mínění Lukáš Valeš vláda Petra Fialy