Ani kdyby padaly trakaře, k Nejedlému bych si nesedl. Rakušan odsoudil Blažkovu schůzku

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Schůzku ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s Martinem Nejedlým nepovažuji za vhodnou. Budu o tom s premiérem Petrem Fialou (ODS) mluvit, řekl v Partii Terezie Tománkové ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Připomněl podíl, který má podle něj šéf justice Blažek na úspěchu složení současné vládní koalice. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy neměl Blažek v restauraci sedět tak dlouho. Označil to za „blbost“.

„I kdyby trakaře padaly a vlétl jsem do restaurace, tak ke člověku, jako je pan Nejedlý, bych si opravdu nepřisedl,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Rakušan. Když se člověk schovává před bouřkou, tak podle něj nemusí na místě strávit několik hodin. Reagoval tím na fakt, že Blažek se setkal podle zjištění Seznam Zpráv v restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého.

ČTĚTE TAKÉ: Blažek pobouřil vládní kolegy, Babiš se baví. Byl jste stíhaný premiér, rýpl si Rakušan

Toto setkání Rakušan nepovažuje za vhodné. „Myslím si, že setkání člena vlády s tímto člověkem vhodné každopádně není. Pavel Blažek nám určitě bude dávat nějaké své vysvětlení, budu se o tom bavit i s panem premiérem,“ uvedl ministr.

Chování a schůzky ministra spravedlnosti jsou podle Rakušana zodpovědností ODS. Zároveň připomněl podíl, který měl Blažek na úspěchu sestavení současného kabinetu Petra Fialy.

„Nepopírám to, že Pavel Blažek v zákulisí vyjednával a vyjednával vždycky dobře. Určitě pomáhal tomu, aby vznikla vláda. S Milošem Zemanem měl vždycky nadstandardní vztahy. Na druhou stranu Martin Nejedlý v současné době není v žádné oficiální funkci a je to člověk, jehož činnost na Pražském hradě určitě budí pochybnosti,“ řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Nejedlý je označován za kontroverzní osobu s vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. Národní centrála proti organizovanému zločinu a kontrarozvědka BIS navíc pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze prověřují kauzy týkající se mimo jiné také Nejedlého. Žalobci nicméně spadají pod samotného Blažka. Premiér Fiala označil setkání za nevhodné.

„Myslím si, že Blažkovo vysvětlení je pravdivé. Asi tam opravdu zašel náhodou, protože začalo pršet. To, že tam neměl trávit tolik času, řekl premiér celkem jasně a jednoznačně. Sedět tam tak dlouho prostě byla blbost,“ řekl v Partii PLUS na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Podle Věry Kovářové (STAN) může schůzka poškodit pověst vlády jako celku.

Tagy: