Valí se další silné bouřky s přívalovým deštěm. Pro část Česka platí zpřísněná výstraha

V Mirošově je situace nejhorší.

V Česku udeřily bouřky, další hrozí

Na východě Čech, Moravě a ve Slezsku mohou být odpolední a večerní bouřky velmi silné. Meteorologové očekávají přívalové srážky s úhrny kolem 60 milimetrů a menší kroupy. Na severovýchodě Čech a na východě Moravy hrozí rozvodnění menších toků. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Na dnes (sobotu) odpoledne a večer a zvyšuje stupeň nebezpečí pro Moravu, Slezsko a východ Čech (na velmi silné bouřky),“ uvedli meteorologové. Výstraha před nimi platí od sobotních 13:00 do nedělních 2:00 pro celý Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a východní části Vysočiny, Pardubického a Královéhradeckého kraje.

V místech s vysokým nasycením povodí, zejména na severovýchodě Čech a na východě Moravy, může v závislosti na intenzitě přívalových srážek dojít k rychlým vzestupům hladin zejména menších vodních toků na první povodňový stupeň, při velmi intenzivních srážkách není podle meteorologů vyloučeno krátkodobé překročení i vyšších povodňových stupňů.

Silné bouřky se mohou odpoledne vyskytnout i ve východní polovině Čech. Výstraha s nižším stupněm nebezpečí platí pro celý Jihočeský kraj a části Vysočiny, Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Na východě území se ojedinělý výskyt bouřek s přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů očekává i v neděli.

Bouřky udeřily už v pátek

V pátek navečer byly podle meteorologů bouřky místy velmi vydatné, přinesly lokální přívalové srážky, nárazy větru a výjimečně i kroupy do tří centimetrů. Hladiny některých toků prudce stouply, například na Klabavě v Hrádku byl překročen třetí povodňový stupeň. V Liberci při bouři zemřel ve městě jeden muž a žena utrpěla zranění, když na ně na cyklostezce v Nových Pavlovicích spadl strom.

„Celkově spadlo za posledních 24 hodin v Čechách a v západní části Moravy deset až 20 milimetrů srážek. Nejvyšší úhrny byly zaznamenány na Rokycansku (ve stanici Hrádek 126 mm), na severu Čech (Chrastava 54 mm), v Orlických horách (Deštné v Orlických horách 56 mm) a na západě Čech (Tachov 50 mm),“ informoval ráno ČHMÚ.

Tagy: