Válka nehrozí, Putin dosáhl svého. Chtěl ukázat, že je Rusko velmocí, říká Bašta

Ukrajinští vojáci na cvičení

Obavy o středeční eskalaci konfliktu na Ukrajině se nenaplnily. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry tanků a vojenských vozidel stahujících se od hranic. Podle poslance Pavla Žáčka (ODS) by se však měla mít Severoatlantická aliance stále na pozoru. „Máme naději, ale jistota přijde až ve chvíli, kdy se vojáci vrátí zpět do svých posádek,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Rusko dosáhlo svého. Hrozí jen drobné provokace,“ reagoval Jaroslav Bašta (SPD).

Podle Bašty útok na Ukrajinu ze strany Ruska nyní nehrozí. „Bylo by to plné komplikací a sankcí,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS. „Konflikt vznikl tak, že Rusové vyslali k hranicím Krymu sto padesát tisíc vojáků. Proč by to dělali, kdyby se nepřipravovali na vpád na Ukrajinu? To nedává smysl,“ oponoval poslanec Pavel Žáček (ODS).

Důkaz o stažení vojáků od ukrajinských hranic přinesl novou naději. „Rusko vnutilo Západu svou politiku, o to Putinovi šlo. K ničemu nedojde. Hrozí jen drobné provokace na hranicích povstaleckých republik,“ vyjádřil se Bašta. Podle Žáčka hrozba pomine až v momentě, kdy budou ruští vojáci zpět ve svých posádkách. „Stále nám schází informace o tom, kolik má konflikt obětí. Já bych to nebral na lehkou váhu,“ řekl poslanec.

Díky Putinovu rozkazu by se nyní měla situace zklidnit.  Západní zdroje však stále nemají informace o tom, že by se ruští vojáci z okolí ukrajinských hranic skutečně stahovali.

Oba politici se shodli na tom, že konflikt vznikl kvůli Putinově snaze dostat ruskou politiku k administrativě světových velmocí. „Nejde mu pouze o USA, chce přitáhnout i pozornost Číny,“ vysvětlil Žáček.

Podle poslance Bašty by však Spojené státy měly na své angažovanosti ubrat. „Zapojují se až moc. Není potřeba vytvářet paniku,“ prohlásil. „Jde o souboj velmocí s jadernými zbraněmi a silnou strategií. A na pozadí toho všeho je právě Čína, která konflikt ostře sleduje. Tím, že Amerika zveřejňovala informace o problému, mohla vytvářet tlak na Rusko, díky kterému Moskva ustoupila,“ kontroval Žáček.

Tagy: