Jansta: Všichni se vrhli na Pešána. Odpovědný je ale premiér, to si politici musí uvědomit

Filip Pešán na střídačce hokejové reprezentace a ZOH v Pekingu.

360° (215)

Čeští hokejisté se po prohře 2:4 se Švýcarskem poprvé v historii nedostali na olympiádě nebo mistrovství světa mezi osm nejlepších týmů. Jak se teď k fatálnímu neúspěchu postavit? Výměna trenéra Filipa Pešána ani kritika hokejistů nepomůže, je třeba přestavět celý sportovní systém v České republice. Na tom se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli předseda České unie sportu Miroslav Jansta a sportovní ředitel České basketbalové federace Michal Ježdík.

Díky individuálním výkonům Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové získala česká výprava na zimní olympiádě v Pekingu zatím dva cenné kovy. Na žádné velké medailové oslavy to ale jinak nevypadá. Leckoho navíc šokoval úterní výsledek českých hokejistů, kteří na turnaji skončili už v osmifinále.

„Vůbec mě to nepřekvapuje, myslel jsem, že výsledky na ZOH budou ještě horší. Systém českého sportu nefunguje a nejdou do něj peníze. Švýcarsko dává do sportu desítky miliard,“ kritizoval tuzemský systém Miroslav Jansta.

Podle něj se systém musí co nejdříve změnit, jinak by se například mohlo stát, že už brzy začne Maďarsko v hokeji převyšovat Česko.

„Že se všichni vrhnou na Pešána? Ano, udělal chyby. Ale odpovědnost nese premiér, nejdříve Andrej Babiš, nyní Petr Fiala. Tomu zatím nemůžeme nic vyčítat, když vládne dva měsíce. Doufám ale, že změna, kterou současná vláda slibuje, bude od příštího roku i ve sportu. My nemáme sportovního politika. Jmenujte mi politika, který se za posledních 30 let zasadil o sport,“ kritizoval dál Jansta.

Podobného názoru je i Michal Ježdík. Podle něj český stát není ochoten investovat do zdravého a zdatného občana.

Bude na financování prostor?

„Přitom víme, jak na to. Musíme mít ale otevřené politiky, kteří budou chtít pomoci procesu, který jsou svazy schopny nastavit. Pokud totiž nedojde ke změnám, budeme v následujících letech svému sportovnímu okolí velmi složitě konkurovat,“ dodal Ježdík.

Probudí český stát právě čerstvý hokejový debakl? „Hokej je náš národní sport číslo jedna a naše hrdost. To si musí politici uvědomit, jinak si musíme zvolit jiné. Držím hokeji palce, máme ho všichni rádi,“ přidal se k Ježdíkovi Jansta.

Současná vládní pětikoalice sice sportu věnovala ve svém programovém prohlášení určitý prostor, otázkou však je, zda s financováním sportovního odvětví nebude mít částečně svázané ruce v důsledku ekonomické krize.

Tagy: