Bitva o vjezd do centra Prahy se přiostřuje. Na primátora Svobodu míří trestní oznámení

Zrušené značky zákazu vjezdu

Zákaz vjezdu do částí Prahy 1 zaskočil řidiče

Snaha primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) zrušit značky zakazující vjezd do části Starého Města naštvala některé zastupitele Prahy 1. Bývalý starosta prvního městského obvodu Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) dokonce podává na Svobodu trestní oznámení. Podle něj je totiž zneplatnění značek nezákonné a silniční správní úřad by měl znovu vjezd do některých částí historického centra zakázat.

Praha 1 nechala v noci na čtvrtek uvést v platnost značky zakazující vjezd pro automobily mezi 22:00 a 06:00. Týká se to oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou ulicí, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Primátor Svoboda následně v pátek značky zrušil s tím, že magistrát o tomto rozhodnutí nevěděl a nesouhlasí s ním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další zajatci na svobodě: Izrael propustí 42 palestinských vězňů, rukojmí vydá i Hamás

Někteří zastupitelé se ale s rozhodnutím nechtějí smířit. „Zastupitelský klub Praha 1 Sobě a Zelení považuje jednání primátora Svobody ve věci zneplatnění zákazových značek za nezákonné, proto Pavel Čižinský podává trestní oznámení a zároveň požádá silniční správní úřad, který původní opatření zavedl, o zjednání nápravy,“ uvedl zastupitel první městské části Filip Lachmann (nezávislý zastupitel za Prahu Sobě a Zelené).

Lachmann také první informoval, že se chystaný noční zákaz plánuje. S tím okamžitě nesouhlasil primátor Bohuslav Svoboda, podle kterého se jedná o protiprávní krok. „O zákazu nočního vjezdu automobilů do značné části Starého Města nebylo vedení Prahy oficiálně informováno!“ uvedl v příspěvku na sociální síti X. Podle něj je komunikace radních nedostatečná nejen směrem k veřejnosti, ale i k zástupcům dalších správních celků.

„Důrazně požaduji po starostce a radním pro dopravu Prahy 1 vysvětlení jejich konání. Není akceptovatelné, aby se takto zásadní rozhodnutí Pražané a zástupci Prahy dozvídali z médií,“ stojí v příspěvku.

Nad rozhodnutím Prahy 1 se podivoval i předseda pražského hnutí ANO Patrik Nacher. „Tak ta podivná akce trvala pouhý den (jakkoliv moc nechápu, jak to město chce udělat). Budu se našeho radního na Praze 1 ptát, co to mělo znamenat, co mělo být cílem, proč nebylo informováno vedení MČ Praha 1, ani vedení Prahy, jak jsem z jejich reakcí pochopil,“ uvedl Nacher.

Zákaz mířil na mladé závodníky

Podle záměru Prahy 1 mohly do zakázané zóny vjet vozy dopravní obsluhy, místních obyvatel či taxislužby. Strážníci mohli ale kohokoli zastavit a zkontrolovat, zda má důvod na místě být. Cílem zákazu měli být zejména mladíci, kteří do těchto částí pražského centra jezdí v silných vozech a měli tam údajně také pořádat závody.

V Praze 1 vládne koalice ODS, TOP 09, ANO, Rezidentů 1 a klubu bývalých Pirátů, které strana kvůli účasti v koalici vyloučila. V opozici je Praha 1 Sobě a My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů).

Tagy: