Válka ve slavném politickém klanu. Kennedy podpořil Trumpa, jeho rodina mluví o zradě

Původně třetí člověk na pásce v amerických prezidentských volbách Robert F. Kennedy oznámil, že pozastavuje svoji kampaň a na post hlavy státu podporuje republikána Donalda Trumpa. Sám přitom pochází ze slavné demokratické rodiny, která ve svých řadách měla prezidenta a hned několik úspěšných politiků. Rodina Kennedyů se nyní od neúspěšného prezidentského kandidáta úplně distancuje a jeho názory má za zcela mimo.

Že je neúspěšný prezidentský kandidát Kennedy černou ovcí své rodiny, to se ví už delší dobu. Původně byl členem Demokratické strany, stejně jako jeho méně, ale i více známí příbuzní, jako například prezident John F. Kennedy či jeho otec Bobby Kennedy – prezidentský kandidát zavražděný před volbami. Léta byl však znám pro své krajní názory na vše možné.

Kdo je Robert F. Kennedy? Podívejte se na vysvětlující video:

Vrcholem byly jeho komentáře k pandemii koronaviru, kdy se stavěl do role absolutního odpůrce vakcinace. Stejně tak neváhal šířit konspirační teorie o očkování. Přestože si za to vysloužil odsudky od rodiny, získal tím i značnou část příznivců. Právě s jejich podporou vkročil do amerických prezidentských voleb. Když však bylo jasné, že u Demokratů nemá šanci, vystoupil ze strany a rozhodl se o Bílý dům zabojovat sám.

Už tehdy jej rodina Kennedyů kritizovala. Nyní přidává další ránu, když se prezidentský kandidát rozhodl suspendovat svoji kampaň a otevřeně podpořil republikána Donalda Trumpa.

„Chceme Ameriku naplněnou nadějí a sjednocenou pod sdílenou vizí světlejší budoucnosti. Budoucnosti definované osobní svobodou, ekonomickým příslibem a národní hrdostí. Věříme v (Kamalu) Harrisovou a (Tima) Walze. Rozhodnutí našeho bratra Bobbyho podpořit dnes Trumpa je zradou hodnot, kterých si náš otec a naše rodina nejvíce váží. Je to smutný konec smutného příběhu,“ uvedl slavný klan v tiskovém prohlášení.

Mezi signatáři a autory vzkazu je i Kennedyho sestra Kerry, rovněž dcera zastřeleného Bobbyho Kennedyho. „Jsem naštvaná a znechucená tím, že můj bratr tak nevkusně přijal Trumpovo objetí. Naprosto se distancuji od Roberta F. Kennedyho ml. v jeho flagrantní a nevysvětlitelné snaze znesvětit, pošlapat a zapálit památku mého otce,“ nechala se slyšet Kerry Kennedyová ve vysílání americké stanice MSNBC.

Stejný názor se svojí rodinou nemá Robert F. Kennedy jr. ani na válku na Ukrajině. Na jedné straně sice tvrdí, že odsuzuje „ruskou brutální a krvavou invazi“, na druhou stranu se však ptá, zda je nutné, aby USA podporovaly Kyjev dodávkami zbraní či financemi v takové míře, jako doposud.

Syn bojoval na Ukrajině, otec kritizoval podporu

Kromě toho tvrdil, že Američané údajně sabotovali jakákoliv vyjednávání mezi Kyjevem a Moskvou, aby tak dosáhli odstranění Vladimira Putina z pozice prezidenta Ruské federace. „Musíme pochopit, že naše (americká) vláda rovněž přispěla k těmto okolnostem kvůli opakovaným provokacím Ruska už od 90. let,“ nechal se před časem slyšet dnes už neúspěšný prezidentský kandidát.

PODÍVEJTE SE: Kamala Harris představila svou vizi USA

USA podle něj rozpoutaly válku na Ukrajině s plánem „zničit Rusko coby národ odporující americké imperialistické expanzi“. Opět rodinným paradoxem je, že v tématu války na Ukrajině si zjevně absolutně nerozumí ani se svým vlastním synem Conorem.

Conor Kennedy totiž v roce 2022 vyrazil na Ukrajinu bojovat coby dobrovolník na straně Kyjeva. „Řekl jsem jedinému člověku v USA, kde budu, a na Ukrajině jsem jedinému člověku řekl své pravé jméno. Nechtěl jsem, aby se má rodina či přátelé strachovali a nechtěl jsem ani to, aby se mnou bylo zacházeno jinak,“ vysvětlil svůj krok mladý člen politického klanu.

Tagy: