Válka ve Sněmovně: ANO odmítá párovat poslance Fialovy vlády při klíčových hlasováních

Petr Fiala a Andrej Babiš během hlasování o důvěře vládě

Atmosféra mezi koalicí a opozicí ve Sněmovně ještě zhoustla. Hnutí ANO totiž podle informací CNN Prima NEWS odmítá párovat vládní poslance při hlasování o některých klíčových zákonech. Párování znamená, že když jsou například tři poslanci pětikoalice nemocní, tak tři poslanci ANO se také neúčastní hlasování, aby se síly vyrovnaly. Podle pětikoalice jde o porušení gentlemanských dohod.

To, že se ANO už nebude chtít párovat, potvrdilo redakci několik zdrojů. Šéfka klubu ANO Alena Schillerová rozhodnutí vysvětlila tím, že párování nepřijde opozičnímu ANO férové.

„V párování z důvodu nemoci se u drtivé většiny projednávaných zákonů bude pokračovat, my dohody ctíme. Po klubu hnutí ANO se ale v podstatě chce, abychom párovali pět koaličních klubů, a to u některých klíčových bodů jednoduše není možné,“ napsala CNN Prima NEWS bývalá šéfka státní kasy.

„Pokud každému klubu chybí čtyři poslanci, nás by nehlasovalo dvacet. Férově jsme ale v předstihu koalici sdělili, kterých případů se to bude týkat, a tak by pro ně neměl být problém si vlastní poslance zorganizovat,“ dodala Schillerová.

Párovat se poslanci ANO nebudou chtít například při mimořádných schůzích nebo při projednávání návrhu státního rozpočtu, se kterým nesouhlasí. Právě schvalování rozpočtu může být pro pětikoalici složité.

Stačí, když bude osm poslanců pětikoalice chybět – například z důvodu nemoci či karantény kvůli covidu, a rázem přijdou o svoji pohodlnou většinu ve Sněmovně. „Ve chvíli karantén je to samozřejmě složité,“ připouští šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Naschvály dělá i pětikoalice, zlobí s Havlíčkem

Některé vládní poslance rozhodnutí ANO naštvalo. Podle nich jde o porušení gentlemanských dohod. „Takzvané párování bylo ve Sněmovně vždy slušností, například když někdo potřeboval k lékaři. To, co se teď děje, jsou ze strany ANO naschvály. My jsme jim minulé volební období vycházeli vstříc,“ řekl CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Naschvály ale dělá i pětikoalice. I když původně slíbila, že ve vedení Sněmovny bude mít hnutí ANO dva místopředsedy, ani několik měsíců od voleb tomu tak není. Poslanci nejprve v tajné volbě nezvolili Radka Vondráčka. Hnutí ANO následně navrhlo na pozici místopředsedy dolní komory exministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka, ani ten ve volbě neuspěl. Místopředseda se bude zřejmě volit znovu tento týden.

Podle premiéra Petra Fialy bude Havlíček zvolený, až ANO začne dodržovat dohody. „To není politické rozhodnutí, že si řekneme: ‚Teď nevolíme Karla Havlíčka.‘ To je tajná volba. Poslanci musí mít pocit, že nepsaná pravidla a gentlemanské dohody, co dělá Sněmovnu Sněmovnou, platí. Je potřeba začít dodržovat gentlemanské dohody. Třeba když máte nemocné poslance, tak se vypárují. Jsem první, kdo podává ruku, a říká: ‚Domluvme se,“‘ vysvětloval začátkem února v rozhovoru pro Český rozhlas Fiala.

Poslance tento týden čekají náročná jednání. Kromě zmiňovaného rozpočtu, který by měli řešit v pátek, chce koalice schválit i novelu pandemického zákona. Tu minulý týden zamítl Senát. Vláda si ale stojí za tím, že novelu potřebuje a počítá s tím, že schvalování se může protáhnout až do víkendu. Ve čtvrtek se má navíc konat mimořádná schůze kvůli rostoucím cenám energií.

Tagy: