Války gangů ve Švédsku ovlivňují volby. Zastřelených už je více než za celý minulý rok

Švédové v neděli volí nové členy Riksdagu, jednokomorového parlamentu. Hlasování podle odhadů výrazně ovlivní především jedno téma – vzestup kriminality. Severským státem totiž dlouhodobě zmítají války gangů a počty zastřelených jsou naneštěstí rekordní. Velké popularitě se proto v zemi těší protimigrační strana, neboť právě migranty mnozí Švédové viní za vzestup násilí.

Jednou je Švédsko příkladem ukázkové integrace migrantů, jindy zase země, která se kvůli migraci proměnila v rejdiště gangů a obchodníků s drogami. Na pravdě se kolikrát neshodnou ani švédská média. Ta pravicová upozorňují na vzrůstající počet takzvaných „no-go zón“, kam se bez nadsázky bojí chodit i policisté, jiná média naopak vzestup kriminality relativizují a tvrdí, že v údajných „no-go“ zónách se bez újmy procházejí rodiny s dětmi.

Statistiky ale mluví jasně. V zemi prokazatelně vzrůstá počet obětí střelných zbraní. Letos už jich v 10milionové zemi bylo 48, což už je více než za celý minulý rok. Mezi nebezpečná města mají patřit Eskilstuna nebo Malmö. O nárůstu kriminality ve Švédsku informovala BBC.

Podle expertů teď ve skandinávské zemi hrozí, že se kvůli špatné náladě voličů mohou k veslu dostat extremistické strany. Odborníci každopádně souhlasí, že Švédsko se mění před očima.

Kriminalita ovlivní volby

„Je velmi jiné, než jaké bylo, když jsem byl mladý. Život už tolik neznamená. Lidé jsou zabíjeni jen kvůli pýše a dalším malichernostem,“ řekl pro BBC kriminolog Nikoi Djane s tím, že v určitých čtvrtích přibývá drogových deliktů a naopak ubývá relevantních pracovních příležitostí.

Ve švédských volbách se kvůli výše popsaným procesům proto očekává velký úspěch nacionalistické strany Švédští demokraté (Sverigedemokraterna), která brojí proti migraci a je často označována za populistickou. V průzkumech už je tato strana dokonce druhá, hned za vládními sociálními demokraty.

„Nejdůležitější je zabránit lidem přicházet do Švédska. Trvalo nám generace vybudovat zemi jako Švédsko, jenže se teď během pár dekád hodně věcí pokazilo,“ míní tajemník Švédských demokratů.

Téma migrace a násilí je ovšem tak silné, že o něm nemluví pouze protimigrační strany. Naopak. A je celkem jisté, že celé volby rozhodne. O novém složení parlamentu bude jasno v pondělí. Volební místnosti se uzavírají v neděli v osm hodin večer.

Tagy: