Ať se Fiala nechlubí zkrocením inflace, hřímá opozice. Úspěch jde i za vládou, říká ekonomka

Premiér Petr Fiala (ODS)

Inflace klesla

Zdražování zboží a služeb výrazně zpomaluje, ukazují to data Českého statistického úřadu. Meziroční inflace v lednu klesla na 2,3 procenta. Opozice kritizovala předsedu vlády Petra Fialu (ODS), který si podle ní neprávem připisuje zásluhy České národní banky. Na tiskové konferenci totiž vyzdvihl některé vládní kroky, ačkoliv zmínil, že ve zkrocení inflace hraje roli řada faktorů. Podle ekonomky Jany Matesové jde pomalejší zdražování za mnoha skupinami, ale jistým dílem i za vládou, uvedla v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová je přesvědečená, že by si premiérův kabinet neměl dělat zásluhy na zpomalování růstu cen. „Je tam finančně negramotný a nekompetentní člověk. Všude, kde vláda zasáhla svým asociálním způsobem, zvýšením daní, tak se to na růstu cen projevilo – vodné, stočné, cena za elektřinu,“ uvedla. „To, že inflace zpomalila, to je skvělá zpráva, ale ceny jsou za poslední tři roky zhruba o 30 procent vyšší,“ doplnil Radim Fiala (SPD).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prorůstová opatření? Chce to aspoň 5 změn, říká za NERV Stroukal. Výpovědi „bez důvodů“ hájí

Za zkrocením inflace stojí řada skupin, poznamenala ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka Matesová.

„Největší vliv mají vysoké úrokové sazby České národní banky, to vždy působí na inflaci velmi silně. Velký vliv mají také spotřebitelé s tím, jak se naučili fungovat.  Začali nakupovat jen to, co potřebují, pokud možno ve slevách a nenakupují do zásoby. To donutilo výrobce a prodejce udržet ceny na uzdě. Díky patří i odborovým svazům, které netrvaly na růstu mezd v rychlosti inflace – tak bychom se jí nikdy nezbavili. Vláda se podílela také, menším dílem, ale také. Zastavila trajektorii nejrychleji se zadlužující země v Evropské unii a snížila počet státních úředníků,“ shrnula.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory se blýská na lepší časy: „Ekonomika může růst, a přitom domácnosti necítí tlak na své peněženky. Je zajímavé, že politici tvrdí, že za to mohou oni, přitom předtím tvrdili, že za vysokou inflaci může Česká národní banka.“ Levnější by mohly být i hypotéky. „Centrální banka nyní má prostor k dalšímu snižování úrokových sazeb, protože nepotřebuje sazby přes šest procent,“ popsal ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Růst spotřebitelských cen zpomalil poněkolikáté v řadě. V prosinci byla míra inflace na 6,9 procenta. V lednu třikrát nižší – 2,3 procenta. Poslední makroekonomická předpověď ministerstva financí počítá s tím, že by měla inflace za celý letošní rok dosáhnout 3,1 procenta.

„Je tu konec dvouletého zdražování a stresu, konec nejistoty,“ oslavoval premiér Fiala pokles inflace na tiskové konferenci. „Jsem ten poslední, kdo by si připisoval všechny zásluhy nebo je připisoval vládě,“ pokračoval s tím, že je zde řada faktorů a několik klíčových hráčů v boji s inflací, nicméně vyzdvihl i roli svého kabinetu.

„To hlavní, co jsme museli udělat, bylo ozdravení veřejných financí. Hned v roce 2022 jsme seškrtali výdaje o 100 miliard korun. Především to byl ozdravný balíček, který snižuje zbytečné výdaje, ale snižuje také DPH na některé klíčové položky. Velmi důležitou věcí je snížení cen energií. Třetí krok na straně vlády je tlak na dodavatelské řetězce – producenty, prodejce potravin, pohonných hmot a dalších,“ doplnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Boj s inflací? Slavíme den vítězství, těší Fialova poradce. Předpovídá růst reálných mezd

Tagy: