Betlém čekají smutné Vánoce. Kvůli koronaviru zeje rodiště Ježíše prázdnotou

Město Betlém, které navštěvují každoročně tisíce poutníků, zůstane o letošních vánočních svátcích prázdné. Důvodem jsou uzavřené hranice Izraele a Jordánska, kvůli kterým se nedostanou turisté do města. Poutní místo, které bývá obvykle velmi rušné, zeje nyní prázdnotou. Restaurace, hotely a obchody kvůli nedostatku zákazníků zavřely. Informuje o tom web Daily Mail.

Pandemie koronaviru se podepsala i na nadcházejících vánočních oslavách v palestinském Betlémě, který je podle Bible místem narození Ježíše Krista. Nyní chybí ve městě tisíce turistů. „Betlém je mrtvý,“ řekla Maryana al-Arjaová, majitelka 120pokojového hotelu Angel na okraji města. Právě do tohoto hotelu v březnu přijela skupina řeckých turistů, kteří do města přivezli i koronavirus.

Několik měsíců se al-Arjaová pokoušela udržovat svůj hotel v provozu, ale nakonec neměla z čeho platit pracovníky, hotel uzavřela a propustila celý personál. Podle ní neexistují žádné známky toho, že by se blížil konec pandemie, ani toho, že by turisté v brzké době město navštívili.

Město je závislé na cestovním ruchu

Šéf městské hotelové asociace Elyas al-Arja uvedl, že Betlém přijal v roce 2019 okolo tří milionů turistů. „Vzhledem k tomu, že je Izrael hlavním vstupním bodem pro mezinárodní návštěvníky tohoto regionu a uzavřeny jsou i hraniční přechody s Jordánskem, tento počet se letos blíží nule,“ uvedl pro Daily Mail al-Arja.

Podle něj město ze 60 procent závisí na cestovním ruchu. „Poté, co zmizeli turisti, zmizely i jejich peníze,“ řekl al-Arja.

Palestinská samospráva, která spravuje část Západního břehu Jordánu, navíc tento týden zavedla zákaz nočního vycházení, aby zpomalila prudký nárůst nakažených covidem. Nařízení platí i v Betlémě a podle odborníků by mohlo být prodlouženo až do Vánoc či Nového roku v případě, pokud počet nakažených neklesne.

Půlnoční mši odvysílají on-line

Betlémský starosta Anton Salman uvedl, že město plánovalo přes svátky přijmout tři tisíce pozvaných hostů, včetně místních skautských vojsk a hudebních kapel z celého světa, které běžně baví návštěvníky během vánočních oslav.

Namísto toho bude slavnostní rozsvícení vánočních stromků, které je naplánováno na čtvrtek, omezeno na pouhých 15 hostů, včetně místních starostů, hejtmana a představitele latinského patriarchátu. Na ceremonii pozvali také 85letého palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, který však svou účast zatím nepotvrdil.

Půlnoční mše, slavnostní událost vedená patriarchátem, které se obvykle účastní náboženští vůdci a stovky poutníků z celého světa, bude také omezena, oznámil Salman. Podle něj úředníci stále pracují na seznamu hostů, ale očekává se, že zahrne duchovní a některé zahraniční diplomaty. Akce bude pro širokou veřejnost uzavřena, ale odvysílají ji on-line.

Tagy: