Vánoční kapři podraží hlavně ve velkých městech. Kolik letos zaplatíme za kilogram?

Výlov z ryb

Ceny vánočních kaprů

Letos si milovníci tradic sáhnout hlouběji do peněženky. Podle odborníků podraží nejen potraviny, energie či palivo, ale také vánoční kapři. Připlatit bychom si mohli až pětinu loňské ceny, tvrdí někteří ekonomové.

Tradiční podzimní výlovy rybníků jsou v plném proudu. Mezi rybami nejsou jen kapři, ale také štiky, candáti nebo dokonce úhoři. Na výlovu se zastavil také štáb CNN Prima NEWS.

„Výlov se vždycky provádí na podzim, aby bylo chladno, protože je více kyslíku ve vodě a lépe se s rybami manipuluje. Všechny ryby, které se tady vyloví, se poté rozvezou do rybářských revírů,“ popsal jednatel Českého rybýřského svazu v Ústí nad Labem Josef Kusebauch.

Výlov Žižického rybníku začal úderem osmé hodiny krátce poté, co paprsky slunce trochu zahřály vodní hladinu. A ryb bylo požehnaně. „Ryby jsou vzrostlé a osvalené, nejsou hubené, takže byly dobře živené,“ vylíčil farmář a majitel rybníku U Jelena Tomáš Jelen.

A jak to bude s cenami vánočních kaprů? Podle ekonomů si letos připlatíme, a to zejména ve velkých městech. „Ještě donedávna bylo možné sehnat kapra za 100 korun nebo dokonce i mírně pod 100 korun za kilogram. V letošním roce se cena bude pohybovat kolem 120 korun za jeden kilogram,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Kapr prý podraží i kvůli růstu cen energií na rybářských lodích, olejů a krmiv. „Cena bude určitě nižší v malých městech, spíše tam, kde je nižší kupní síla, například na severu Moravy, na Moravě obecně, a také na severu Čech. Naopak třeba v Brně nebo v Praze si zákazníci připlatí, ale rozdíly nebudou nijak markantní,“ doplnil odborník.

To, že si za kapra na Vánoce připlatíme, potvrdil také majitel rybníka Tomáš Jelen. „Ceny se zvednou o pět korun, což si myslím, že není žádné zdražení. Musím navyšovat, protože ceny veškerých olejů, krmiv, energií nesmyslně rostou,“ řekl Jelen.

Tagy: