Za pochybením při vyšetřování Bečvy mohl být i nátlak. Gazdík podá trestní oznámení

V září do Bečvy uniklo značné množství kyanidu (autor: Zdeněk Němec/Mafra)

Gazdík podá trestní oznámení kvůli Bečvě

Některá pochybení při vyšetřování loňské ekologické havárie na Bečvě mohla být výsledkem nátlaku na úřady, řekl ve Sněmovně novinářům člen poslanecké vyšetřovací komise Petr Gazdík (STAN). Podá kvůli tomu trestní oznámení, na základě kterého by policie měla prošetřit možné zneužití pravomoci úřední osoby a spáchání dalších trestných činů, doplnil. Sněmovna se v úterý závěrečnou zprávou komise bude zabývat na mimořádné schůzi.

Vyšetřovací komise zkritizovala postup při odběru i rozboru vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zprávu sněmovní vyšetřovací komise považuje za zmanipulovanou, částečně vylhanou a ohnutou s cílem hodit vinu na ČIPŽ. Komise podle něj vždy poukázala na selhání ČIŽP i u záležitostí, u nichž ze zákona nemá žádnou gesci. „Jsou v ní neodborné závěry vytržené z kontextu, manipulace a negativní tendence vůči ČIŽP.“

Je ale skvělé, že zpráva je takhle veřejná a dá se probrat, protože úplně jasně vidíte, kam to směřuje,“ podotkl Brabec. Z interního auditu podle něj jasně vyplývá, že všichni, kteří se havárií zabývali, odvedli maximum možného.

Gazdík v úterý řekl, že společnost stále nezná viníka havárie mimo jiné kvůli tomu, že nebyl odebrán vzorek ve výusti z areálu společnosti Deza, která patří do svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). V některých případech podle něj pochybila ČIŽP a další úřady. „Šlendrián může být i snahou zakrýt viníka,“ podotkl.

V rozporu jsou podle něj i verze vzniku havárie, se kterými pracují inspekce a policisté. „Po stovkách hodin nad rozhovory a analýzami se mi nechce věřit nešťastným náhodám, obzvlášť když kolem premiéra a jeho byznysu je jich víc než dost,“ pokračoval Gazdík. Některá pochybení podle něj mohou být výsledkem nátlaku na úřady.

Snaha zamést kauzu pod koberec?

Podá kvůli tomu trestní oznámení okresnímu státnímu zastupitelství ve Vsetíně, doplnil Gazdík. „Orgány činné v trestním řízení by měly posoudit, jestli se v té kauze někdo nepokusil věci zamést pod koberec,“ míní. Sněmovní komise by podle jeho názoru měla ve své práci pokračovat i v příštím volebním období. „Minimálně prací na té verzi zločinného spolčení, šlendriánu, který mohl mít prvky organizovaného trestného činu,“ dodal.

Brabec uvedl, že by ho zajímalo, kdo by zmanipuloval veškeré organizace a aktéry vyšetřování, mezi kterými jsou policie dozorovaná státním zástupce, Povodí Moravy, ČIŽP, vodoprávní úřady obcí i krajů, Vodovody a kanalizace Vsetín či hasičský záchranný sbor. Připustil, že si na začátku představoval, že bude vyšetřování podstatně kratší a jednodušší.

Hnutí SPD se bude podle předsedy klubu Radima Fialy na plénu ptát na osobní zodpovědnost ministra Brabce i šéfa ČIŽP Erika Geusse. Fiala novinářům řekl, že je třeba, aby byl v případě podobných havárií v budoucnu viník odhalen a potrestán a vyšetřování nedoprovázel chaos. „Je tristní, že se vyšetřování táhne skoro rok,“ poznamenal předseda hnutí Tomio Okamura.

Tagy: