Vánoční poselství bude, potvrdil exprezident Zeman. Nastínil, jakými dárky obdaruje blízké

Bývalý prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové

Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové

Na Hradě už není, přesto chystá vánoční projev. Bývalý prezident Miloš Zeman promluví k veřejnosti jako prostý občan, uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové. Rýpavě poznamenal, že ve stejný den pronese svůj proslov také předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Vážím si toho, že pan premiér navázal na termín mého vánočního projevu. Je to jistě výraz jeho osobních sympatií vůči mně,“ prohlásil Zeman ve vysílání CNN Prima NEWS a nastínil své plány na letošní Vánoce i jakou podobu budou mít jeho dárky.

Třebaže Zeman už dávno opustil své prezidentské sídlo, vánoční poselství občanům si prý nenechá ujít. Poznamenal, že už je jedním z nich. „Bude to poselství občana Miloše Zemana. Je dobré, když v tom – nechci říci orchestru, ona je to spíše kakofonie – zazní také občanský hlas,“ řekl na konto projevu předsedy vlády Petra Fialy, který je rovněž naplánovaný na svatého Štěpána.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když jste obklopeni závistivými nulami, snaží se vás zničit. TOP 09 se to povedlo, řekl Zeman

Prezident Petr Pavel promluví k veřejnosti až na Nový rok. Předskokanem zmíněných politiků bude šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který chce vystoupit před občany už 18. prosince. Televizní stanice CNN Prima NEWS odvysílá všechny avizované proslovy.

„Vážím si toho, že pan premiér navázal na termín mého vánočního projevu, je to jistě výraz jeho osobních sympatií vůči mně. Pokud jde o novoroční poselství, to první pronesl Klement Gottwald a já jsem jaksi na něj nechtěl navazovat ve svých bilančních projevech,“ vysvětlil Zeman, proč doposud dával přednost vánočním proslovům.

Co bude chtít vzkázat občanům? Podrobnosti si chce bývalá hlava státu zatím nechat pro sebe, projev ale rozdělila do tří částí. „Obsahem bude definice problému, analýza jeho příčin a návrh řešení. V prvních dvou částech budu kritický, ve třetí pozitivní. Jsem historický optimista, jako takový se domnívám, že občané této země jsou stále inteligentnější než jejich politici. Bohudík pro občany, bohužel pro politiky. To je můj optimismus,“ nastínil exprezident obsah svého chystaného sdělení.

Vánoce plánuje strávit s rodinou. Co se týče dárků pod stromeček, možná se tentokrát omezí jen na peníze než fyzické předměty. „Copak dárek nejsou peníze? Přivedla mě k tomu jedna nemilá zkušenost – když dáte pečlivě vybraný dárek, který se obdarovanému nelíbí. To se může stát,“ přiblížil Zeman svůj pohled na vánoční tradici a častý zdroj svátečního stresu.

Následně svůj postoj rozvedl. „Víte, co je to body language? Řeč těla, včetně kyselého obličeje. Obdarovaný vás sice slovy pochválí, říká, jak je hrozně rád, že dostal něco tak krásného, ale tváří se tak, že mu málem kapou slzy nikoliv štěstí, ale zoufalství,“ řekl k závěru nedělní Partie.

Hosty první části nedělní diskuzní relace na CNN Prima NEWS byli také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Záznam Partie si můžete pustit níže:

Tagy:
Vánoce Miloš Zeman ODS Petr Fiala Partie Miloš Vystrčil Terezie Tománková Petr Pavel Partie Terezie Tománkové bývalý prezident exprezident vánoční poselství vláda Petra Fialy