Zeman: Když jste obklopeni závistivými nulami, snaží se vás zničit. TOP 09 se to povedlo

Miloš Zeman

V politice existuje závist. A pokud jste obklopeni závistivými nulami, snažíte se je překonat, zatímco ony se vás snaží zničit, prohlásil exprezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. Narážel tím na vnitrostranický boj v TOP 09, jehož vedení odmítlo kandidaturu Miroslava Kalouska do evropských voleb. Bývalý prezident dodal, že předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová měla exministra financí odklidit do Bruselu a měla by klid. „Místo toho mu nabídla místo v Senátu, odpadkovém koši české politiky,“ nechal se slyšet ve vysílání CNN Prima NEWS.

I přes podporu krajských organizací TOP 09 musí Kalousek své místo na kandidátce koalice Spolu oželet – vedení strany ho dál nepustilo. Hlavním důvodem jsou nejspíše obavy, že by dokázal bez větších problémů přeskočit jiné adepty na evropské mandáty. Sám premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil na CNN Prima NEWS, že si Kalouskovu kandidaturu nedokáže představit už jen proto, jak moc kritizuje jeho kabinet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za vás bylo 40 tisíc mrtvých, pustil se Dvořák do Schillerové. Ta mu vmetla ostudu v Kuvajtu

Podle Zemana šlo o třídní boj uvnitř TOP 09. „Miroslav Kalousek byl můj politický oponent, ale já jsem nikdy nepopíral, že je inteligentní. V politice existuje – jako všude jinde – závist. Když jste obklopeni závistivými nulami, tak se je snažíte překonat, a ony se vás naopak snaží zničit. V TOP 09 se to povedlo těm nulám,“ řekl ostře na konto vládní strany.

Poznamenal, že kdyby Kalousek nakonec skončil v evropských institucích, měli by jeho spolustraníci na domácí scéně klid. To se nicméně nestalo a přišlo pnutí. „Kdyby paní Pekarová byla inteligentní, odsune Kalouska do Bruselu a tím se ho zbaví v domácí politice. Místo toho mu nabídla místo v Senátu. Ovšem to je tak trochu odpadkový koš české politiky a odkladiště neúspěšných politiků,“ pokračoval Zeman.

Někdejší hlava státu vidí jako hlavní příčinu problému snahu koalice Spolu zabránit skokanům, aby se svými preferenčními hlasy porazili oficiálně nominovaná želízka v ohni. „To je tak neuvěřitelná ubohost. Oni se vyloženě bojí, že bude někdo úspěšnější než jejich oficiální kandidáti. Karel Kryl říkal, že Česko je země závisti,“ konstatoval a svým způsobem se postavil na Kalouskovu stranu.

Současná vláda navíc nedrží v rukou ty nejlepší karty. Premiér Fiala vnesl do debaty pojem „blbá nálada“, zároveň ale argumentoval, že se Česku nedaří tak špatně, jak se může zdát. Podle Zemana by ale kabinet neměl frustraci ve společnosti podceňovat.

Blbá nálada je jen jedno jediné slovo místo výroku o nespokojenosti občanů. Máme dva způsoby, jak k ní přistupovat. Buď ji ignorovat – a to dělá česká vláda – nebo ji brát vážně. Lidé dnes mlčí, a to je to nejhorší,“ dodal.

Pekarová: V Senátu by byl Kalousek neocenitelný

Jedničkou TOP 09 na kandidátce Spolu bude nakonec nynější europoslanec Luděk Niedermayer, dvojkou současný poslanec Ondřej Kolář. Předsedkyně strany Pekarová ještě před finálním rozhodnutím výkonného výboru uvedla, že by se Kalousek spíše hodil do Senátu než v europarlamentu.

„Nikdy jsem se netajila tím, že Miroslava Kalouska považuji za nebojácného a zkušeného politika s velkým darem řeči. Domnívám se, že v situaci, kdy hnutí ANO začíná opětovně útočit na Senát, je právě on člověkem, který zde může odvést neocenitelnou práci pro demokracii. Může straně pomoci k zisku velmi důležitého mandátu. Zároveň jsem si jistá, že by o tento mandát mohl zabojovat jakožto kandidát koalice SPOLU,“ nechala se slyšet v průběhu týdne Pekarová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek zřejmě neřekl své poslední slovo. Podle expertů ještě může zasáhnout do evropských voleb, a to i bez TOP 09. Podívejte se, co všechno je ve hře.

Tagy: