Vánoční strom v centru Prahy je vyšší než loni. Slavnostně rozsvícen opět nebude

Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom.

Vánoční stromeček v Praze

Pracovníci firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP) v noci na Staroměstském náměstí vztyčili vánoční strom, který do Prahy v neděli doputoval z Dolní Černé Studnice na Jablonecku. Firma strom nejprve převezla na náměstí z deponie, kde byl od neděle uskladněn, a po půlnoci jej začala vztyčovat. Hotovo bylo kolem 3:30 hodin ráno. Nyní budou pracovníci firmy do pátku asi 21,5 metru měřící smrk zdobit. Slavnostní rozsvícení se letos stejně jako loni kvůli covidové pandemii konat nebude.

Letošní smrk vyrostl na soukromé zahradě v Jizerských horách. Majitelé ho plánovali tak jako tak pokácet, takže se strom rozhodli v každoročně pořádané soutěži nabídnout Praze. Zástupci města podle ředitele THMP Tomáše Jílka strom z Jablonecka vybrali z 35 nabídek, zaujal je tvar i bohaté větvení. Kácení se uskutečnilo v neděli, pak pracovníci strom převezli do deponie.

Po nazdobení a nasvícení dřeviny nebude následovat slavnostní rozsvícení, a to kvůli pandemii koronaviru. V pondělí o tom informovala městská firma Prague City Tourism. Původně se s akcí počítalo na sobotu. Už loni vedení města ze stejného důvodu nechalo ozdoby rozsvítit bez velkého předem avizovaného shromáždění.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o solitéry, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou.

Letošní smrk je vyšší než loňský. Ten měřil o čtyři metry méně a pocházel ze středočeského Kamenného Přívozu. Předloňský vánoční strom ze Semil naopak ten současný svými 25 metry překonal. Majitelům, od kterých si město vánoční strom vezme, každoročně přiznává odměnu 10 tisíc korun.

Větve smrku po Vánocích poputují stejně jako loni do pražské zoologické zahrady jako krmivo pro zvířata. Z kmene pak vyrobí studenti střední odborné školy nábytek pro lidi v pražských domovech seniorů a v domovech dětí a mládeže.

Na Staroměstské náměstí se po loňském lockdownu způsobeném pandemií nemoci COVID-19 letos vrátí i vánoční trhy. Začnou v sobotu a potrvají do čtvrtka 6. ledna. Jejich podobu ve středu představí zástupci pořadatelské společnosti Taiko. Firma trhy pořádá i na Václavském náměstí a náměstí Republiky. Další se konají na náměstí Míru, Tylově náměstí a na řadě další míst po celé Praze.

Tagy:
strom Vánoce smrk Praha koronavirus COVID-19 Staroměstské náměstí Technologie hlavního města Prahy