Nešpor: Vaše ráno by nemělo připomínat evakuaci při požáru. Udělejte si na sebe čas

Psychiatr a odborník na závislosti Karel Nešpor.

Rozhovor s Karlem Nešporem

Usmát se a poodstoupit. Tak se jmenuje nová kniha, kterou známý psychiatr a specialista na léčbu návykových nemocí Karel Nešpor představil ve vysílání CNN Prima NEWS. V textu s nadhledem hledá odpovědi na odvěké otázky života. Například, jak můžeme ovlivnit své duševní i fyzické zdraví?

Karel Nešpor má jasno – s úsměvem jde všechno lépe. Ve sbírce odlehčených zamyšlení se s nadhledem věnuje různým tématům. „Knížka vznikala na vrcholu pandemie. Když si člověk otevřel jakékoliv médium, tak tam viděl samé hrůzostrašné zprávy. Snažil jsem se vytvořit protipól,“ zmínil Nešpor ve vysílání CNN Prima NEWS.

Uvedl, že mimo jiné zkoumal, jak často se Češi smějí. „Řekl jsem si, že na to půjdu vědecky. Koukl jsem se na internet, abych zjistil, kolik lidí má příjmení Veselý a kolik Smutný. Těch Veselých je mnohem víc. Příjmení Smutný je spíš vzácné. V naší zemi převazuje veselost,“ řekl v nadsázce Nešpor.

Podle něj je smích způsob, jak se uvolnit i uklidnit. A co dalšího by psychiatr doporučil lidem k pozitivnímu ovlivnění jejich duševního a fyzického zdraví? „Radím lidem věnovat se hodinku před spaním klidným a pohodovým věcem. Ráno si dát čas, vstát, zacvičit si, nasnídat se a připravit si věci do práce. Rozhodně je to lepší, než když ráno připomíná evakuaci při požáru,“ uvedl.

Usmát se a poodstoupit není zdaleka první knihou, kterou Nešpor napsal. Známý psychiatr je autorem několika desítek odborných a populárně naučných knih a odborných článků o léčení návykových nemocí, józe, relaxaci, zvládání stresu, sebeovládání i zdravých emocích. Mnohé z nich jsou volně přístupné na jeho webové stránce, kam pravidelně přispívá.

Tagy: