Pirát Michálek: Nezdaníme vám domeček, o který se celý život staráte. Všechno jsou to lži

Jakub Michálek

PARTIE Terezie Tománkové 12.9.2021

Za klesajícími preferencemi je špinavá kampaň, uvedl pirátský poslanec Jakub Michálek. Uznal, že se Piráti a STAN ohradili proti lžím pozdě. Není pravda, že by měli v plánu zdanit domeček, o který se lidé starají celý život, řekl v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Do vlády s hnutím ANO poslanecké kluby Pirátů a STAN podle něj nepůjdou, i kdyby byl premiér Andrej Babiš mimo kabinet.

Koalice Pirátů a STAN měla na začátku roku dobrý start do předvolební kampaně a příznivé preference v průzkumech, ty šly ale v průběhu několika následujících měsíců strmě dolů.

„Jakmile ostatní strany viděly, že Piráti mají přes 30 procent v průzkumech, tak se rozjely řetězové e-maily a nesmysly jako zdaňování bytů,“ řekl Michálek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Když se pak baví s lidmi, prý se Pirátům vyčítá, že se proti podobným útokům „špinavé kampaně“ ohradili málo razantně a se zpožděním.

„Ohradili jsme se výrazně pozdě. Měli jsme tady rok covid a lidé byli ve strachu z tvrzení, že jim zdaníme část jejich domečku, o který se celý život starají. My se od toho razantně distancujeme,“ zopakoval pirátský poslanec v nedělní Partii.

Dodal, že v programu je jednoznačně uvedeno, že se nebudou zvyšovat daně na byty či domy. „Zaměřujeme se třeba na komerční haly za Prahou a to je úplně něco jiného,“ dodal v Partii Terezie Tománkové.

Do vlády s ANO? Ne –⁠ ani bez Babiše

Stejně jako Jan Farský (STAN) v první části debaty, i Michálek odmítl, že by se rýsovala povolební spolupráce s hnutím ANO. Něco takového podle něj nepřichází v úvahu vzhledem k tomu, jakým způsobem vláda premiéra Andreje Babiše doposud fungovala.

„Nedovedu si představit, že bychom se mohli spojit s někým, kdo tady systematicky vysává ČR a zajištuje politickou existenci jenom tím, že dál přerozděluje peníze z rozpočtu. Ale přitom ví, že to je na dluh,“ opřel se do současného kabinetu.

Ve společné vládě by s ANO nechtěl být ani v případě, že by v ní nebyl šéf hnutí a současný premiér Andrej Babiš.

„Spousta jeho aktivit spočívá v tom, že své lidi z Agrofertu dosazuje do státních institucí a vytváří si různé penězovody. Třeba, když chtěli zdražit benzín o dvě koruny – v důsledku toho by lidé museli platit dramaticky víc, ale my jsme to nepřipustili. Neprošlo tedy další přimíchávání biopaliv,“ nešetřil kritikou Michálek.

Tagy: