Vášně kvůli Babišovi v barvách Ruska. Němcová se rozplývala u Putina, vzkázal Havlíček ODS

Předvolební souboj mezi koalicí Spolu a hnutím ANO se přiostřuje. Vládní strany totiž spustily antikampaň proti hnutí Andreje Babiše (ANO), ve které ho vykreslují jako podporovatele Ruska. Podle představitelů hnutí jde ale o neetickou, lživou a podlou antikampaň.

Česko, pro tebe všecko. Tak na prvního máje odstartovalo kampaň před volbami do Evropského parlamentu hnutí ANO. Podle premiéra Petra Fialy se však dopustilo přešlapu, kterého koalice Spolu jen využila.

ČTĚTE TAKÉ: Schillerová zuří. Hybridní útok, chci od Fialy omluvu, vzkázala kvůli koláži pětikoalice

„Hnutí ANO a jejich tým udělali neuvěřitelnou chybu, pokud jde o kampaň, a sice že si nezaregistrovalo doménu s klíčovým heslem své kampaně,“ řekl předseda vlády a šéf ODS Petr Fiala.

Doménu ceskoprotebevsecko.cz si proto zaregistrovala právě koalice Spolu. Vévodí jí poupravený billboard Andreje Babiše a Kláry Dostálové (ANO) s ruskými vlajkami na tvářích. Koalice Spolu prý jen poukazuje na některé věci z minulosti.

„Například, když Karel Havlíček (ANO) a Andrej Babiš a další politici hnutí tvrdě obhajovali, že ruská firma Rosatom musí být součástí tendru na dostavbu jaderných bloků v Dukovanech,“ míní ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který je šéfem jedné ze stran koalice. „Je to vtipná kampaň,“ dodal Michal Kučera (TOP 09).

Havlíček: ODS do Ruska jezdilo jako do sámošky

Jenže představitele ANO to moc nepobavilo, naopak. „Jde o neetickou, lživou a podlou antikampaň, která si nic nezadá s hybridními útoky kremelských propagandistů,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Hnutí dopředu avizovalo, že bude chtít antikampaň Spolu otevřít i na plénu Poslanecké sněmovny. Po premiéru Fialovi navíc požaduje omluvu.

„Do Ruska jste jezdili za vašich vlád jak do sámošky. Každý z premiérů ODS se tam setkával buď s Vladimirem Putinem nebo Dmitrijem Medveděvem, Miroslava Němcová (ODS) se tam rozplývala u Putina nad kaviárem a vodkou,“ sdělil první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Není to poprvé, co koalice Spolu spojuje Babiše s Ruskem. V létě 2022 ho zobrazila na billboardu s Putinem. V loňské prezidentské kampani zase Babiš tvrdil, že nás chce současný prezident Petr Pavel zatáhnout do války.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ministr Dvořák je „vypouštěč“ evropských frází, řekl Stoniš. Výkon STAN označil za tristní

Tagy: