Schillerová zuří. Hybridní útok, chci od Fialy omluvu, vzkázala kvůli koláži pětikoalice

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO)

ANO zahájilo kampaň před volbami do Evropského parlamentu

Hybridní útok od pětikoalice. Tak označila pozměněné obrázky z kampaně ANO předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. Ve Sněmovně bude požadovat omluvu od premiéra Petra Fialy (ODS), řekla na tiskové konferenci před schůzí dolní parlamentní komory. Nová antikampaň koalice Spolu odstartovala ve středu, vládní ODS se totiž podařilo „sebrat“ hnutí ANO doménu s novým sloganem „Česko, pro tebe všecko“ do evropských voleb, k níž vytvořila také webové stránky.

Obrázek s heslem pozměněným na „Rusko, pro tebe všecko“ koluje internetovým prostorem už od svátečního odpoledne. Někteří ho chválí, jiní kritizují. Podle vyjádření ODS má nová antikampaň upozornit na nebezpečí plynoucí z politiky ANO. Podobně se vyjádřil i sám premiér Fiala na tiskové konferenci.

„Že jde o neetickou, lživou a podlou antikampaň, která si nic nezadá s hybridními útoky kremelských propagandistů, bylo zřejmé od prvního okamžiku, kdy se vizuály přesně v okamžiku zahájení naší kampaně začaly systematicky objevovat na sociálních sítích vládních stran,“ řekla Schillerová. ANO zahájilo kampaň ve středu ve Zlíně.

„Zcela šokující je však přiznání Petra Fialy, který se jindy tak rád staví do role obránce hodnotové politiky a morálních zásad, že se jedná o jeho koalicí organizovanou placenou a zinscenovanou antikampaň,“ poznamenala Schillerová.

Fiala odmítl, že by se koalice pouštěla do antikampaně. Umístění grafiky je podle něj poukazem na nebezpečí, která politika ANO přináší. Ministerský předseda také řekl, že koalice Spolu se nijak netají tím, že je autorem tohoto způsobu kampaně. „Pokud mám informace z našeho volebního týmu, ANO udělalo tu neuvěřitelnou chybu, že si nezaregistrovalo doménu s klíčovým heslem kampaně. Na to kolegové myslím docela dobře upozorňují,“ uvedl.

Podle Schillerové pětikoalice kromě využívání tragického konfliktu na Ukrajině a ruské agrese ve svůj prospěch nemůže obyvatelům nabídnout nic. Připomněla, že za vlády hnutí ANO vydalo Česko do Spojených států ruského hackera Jevgenije Nikulina nebo že vyhostilo celkem desítky diplomatů z ruského velvyslanectví po otravě Sergeje Skripala v Británii a po zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku.

„Nejedná se jen o faul, ale rovnou o otevření kanálu, ve kterém se zrcadlí politika založená na rozeštvávání, lžích, nálepkování, podvodech a bohužel i zneužívání války,“ řekla Schillerová.

Kampaň bez správného webu

ANO svou kampaň i heslo před červnovými evropskými volbami představilo ve středu ve Zlíně. Na webu s hlavním heslem kampaně „Česko, pro tebe všecko“ je však materiál vytvořený vládní koalicí Spolu. Kromě sloganu „Rusko, pro tebe všecko“ mají šéf hnutí Andrej Babiš a jednička kandidátky Klára Dostálová na tvářích místo české vlajky ruskou. Obrázek doprovází text „Do Evropy volte raději Spolu, tam vám žádné Rusko nehrozí.“

Úplně první příspěvek, který ODS sdílela, ovšem obsahoval jen obrázek a poznámku „přišlo WhatsAppem“, aniž by bylo zřejmé, kdo je zadavatel či zpracovatel. Posléze z metadat vyplynulo, že za koláží stojí koalice Spolu. Mimo jiné šly vyčíst informace, kdo za obrázkem stojí konkrétně a k jakému účelu – nacházela se totiž ve složce „antikampaň“. Více jsme o boji v doménové válce psali zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Že se nestydíš, křičeli na májových oslavách na expremiéra Jiřího Paroubka. Na nespokojený dav musel reagovat.

Tagy: