Vášnivý Evropan a silný lídr. Čeští a zahraniční politici vzpomínají na Sassoliho

David Sassoli

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Jako na tvrdě pracujícího muže, evropského patriota a muže, se kterým byla čest pracovat, vzpomínají čeští i zahraniční politici na předsedu Evropského parlamentu Davida Sassoliho. Ten zemřel v úterý brzy ráno v nemocnici v Avionu, kde byl hospitalizován na onkologickém oddělení. Upoután na lůžko tam byl od vánočních svátků.

„Jsem hluboce zarmoucena strašlivou ztrátou skvělého Evropana a hrdého Itala. David Sassoli byl soucitný novinář, neuvěřitelný předseda Evropského parlamentu a hlavně drahý přítel. Mé myšlenky jsou s jeho rodinou,“ napsala na sociálních sítích šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

S kondolencemi přišel i předseda Evropské rady Charles Michel. Cítím se smutný a otřesený po oznámení odchodu předsedy Evropského parlamentu Davida Sassoliho,“ uvedl Belgičan Michel s tím, že šlo o upřímného a vášnivého Evropana. Podobně hovoří i Michelův předchůdce Donald Tusk. „Navždy zůstanete v mé paměti coby velký Evropan, patriot a dobrý přítel,“ napsal bývalý polský premiér.

Úmrtí Sassoliho litují i čeští politici. „Zemřel David Sassoli, předseda Evropského parlamentu a zastánce sjednocené Evropy, jehož odchod je velkou ztrátou pro evropské společenství,“ reagovala ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Smutní také europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). O tom, že je předseda EP David Sassoli nemocný, se vědělo. Ale to, jak je jeho stav vážný, jsem netušila. Je mi to moc líto,“ napsala Vrecionová.

Tichou modlitbou se podle svých slov se Sassolim rozloučí další europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Jsem velmi zarmoucen Davidovým odchodem a vyjadřuji nejhlubší soustrast jeho rodině. Považoval jsem ho za přítele,“ informoval na sociálních sítích lidovecký zákonodárce. Lítost vyjadřuje i jeho kolegyně z europarlamentu Dita Charanzová (ANO). „Byla to čest ho znát a spolupracovat s ním. Upřímnou soustrast jeho rodině. Bude chybět,“ napsala Charanzová.

V dobrém bude na Sassoliho vzpomínat také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „David Sassoli byl silný lídr, skvělý Ital a neochvějný Evropan. Nadto vše se vždy snažil sjednocovat, ne rozdělovat,“ napsala na Twitteru slovenská hlava státu. Soustrast jeho rodině vyjádřila i běloruská opoziční lídryně v exilu Svjatlana Cichanouská.

Sassoli zemřel v úterních ranních hodinách v nemocnici v Avionu na severu Itálie. Tam byl hospitalizován od 26. prosince na onkologickém oddělení. Ve funkci předsedy Evropského parlamentu byl člen italské středolevicové Demokratické strany od roku 2019.

Tagy: