Vávra: Vypnutí dezinformačních webů je protiústavní. Výjimečná situace, reagoval Vondra

Podle zakladatele Společnosti pro obranu svobody projevu Daniela Vávry bylo zablokování dezinformačních webů protiústavní.

Divoká karta (304)

Poté, co vláda nechala zablokovat osm dezinformačních webů kvůli válce na Ukrajině, přišel s hlasitým nesouhlasem zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra. „Bylo to udělané protiústavně. Vláda to očividně moc dobře ví. Je to pošlapání Ústavy,“ uvedl ve speciálním vysílání pořadu Divoká karta. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) dodal, že jsme ve výjimečné situaci.

Podle Vávry bylo zablokování dezinformačních webů špatným krokem. „Bylo to udělané protiústavně, naprosto jednoznačně. Mluvil jsem o tom se čtyřmi různými právníky a nikdo z nich ani na vteřinu neuznal možnost, že to, co vláda udělala, bylo založeno na právním základě,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Vláda to očividně moc dobře ví. Proto to udělala způsobem, jakým to udělala,“ pokračoval. Odkazoval tím na fakt, že k zablokování podle vyjádření politiků došlo na základě konzultace bezpečnostních složek státu s tuzemským internetovým sdružením CZ.NIC. „Bez udání jakéhokoliv důvodu zablokovali několik desítek webových stránek. Nikdo, ani majitelé, neví proč,“ mínil.

Dodal, že tento krok – tedy vypnutí některých webů – byl zbytečný. „Stránky jsou navíc většinou nahozeny zpět, takže to byl zbytečný krok, který nefunguje. Některé weby jsem si prošel a nenašel jsem nic, čím by válku na Ukrajině nebo genocidu obhajovaly,“ podotkl s tím, že se jednalo o „normální pravicové euroskeptické weby“.

Musíme postupovat nestandardně

„Válku navíc skutečně odsuzovaly. Takže důvody, že by schvalovaly genocidu nebo něco podobného, jsem u webu, který jsem procházel, nenašel. Pokud někdo chce zakazovat ruské weby typu Sputnik nebo Aeronet, tak na základě našeho práva. Máme Ústavu, zákony, ale ne speciální zákon, který by to umožňoval,“ zdůraznil Vávra. Doplnil, že chyběla legální cesta: „Je to pošlapání Ústavy.“

Europoslanec Vondra následně vyjádření Vávry okomentoval s tím, že je za „hlídacího psa svobody slova“ vděčný. „Hlídací pes tohoto typu byl v posledním období mimořádně důležitý, svoboda slova je za standardních podmínek nedotknutelná. Jenže jsme ve výjimečné situaci, v Evropě začala válka. Rusko je agresor, který používá neuvěřitelně lživou propagandu,“ zdůraznil.

Doplnil, že tato propaganda se ze začátkem války vystupňovala. „V tomto ohledu musíme postupovat nestandardně. To, že vláda vypne Sputnik nebo Aeronet, který byl plný této propagandy, mi nejen nevadí, ale považuji to za správné,“ uzavřel.

Tagy: