Zapněte mozek místo emocí. Počkejte, než něco bezhlavě nasdílíte, radí expert

Analytik Roman Máca.

Expert o dezinformacích

S válkou na Ukrajině nesouvisí pouze boje na území okupovaného území, ale také v kybernetickém prostoru. Analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost uvedl, že dezinformace kolují všude – v Rusku i Česku. „Je důležité zachovat si odstup, zapnout mozek místo emocí a před bezhlavým sdílením počkat,“ radí uživatelům sociálních sítí.

Máca uvedl, že propaganda v Rusku probíhala ještě před začátkem konfliktu. „Docházelo k masivnímu šíření dezinformací. Rusové sdíleli nahrané scénky, tvrdili, že Ukrajina chce napadnout Donbas a povraždit civilisty. Poté Rusové tutlali, v jakém rozsahu probíhá akce na Ukrajině a nepřipouštěli ztráty,“ podotkl analytik.

Dodal, že dezinformační vlna v ruském prostředí je silná. „Nějak však stále fungují sociální sítě a šeptanda. Díky tomu pomalu vybublává, co se na Ukrajině skutečně děje,“ doplnil. Právě sociální sítě mohou být pro obě strany silnou zbraní, neboť ověřování informací během válečného konfliktu je velmi problematické.

„Informace se rychle mění, je tam řada emocí a neznalosti toho, co se děje. Je důležité zachovat si odstup, zapnout mozek místo emocí a před bezhlavým sdílením počkat. Reportování z válečných konfliktů je problematické. I u nás jsou sociální sítě doménou pro ruské dezinformační operace,“ zdůraznil.

Ve vysílání se k dezinformacím vyjádřil také šéfredaktor webu Echo24.cz Dalibor Balšínek. Konkrétně komentoval zablokování osmi českých webů, které byly označeny za dezinformační. „Nejsem si jistý, zda se jednalo o správný krok. Zablokované servery neměly žádný zásadní vliv na veřejné mínění lidí v Česku. Obávám se toho, že to bude pokračovat,“ uvedl.

Obává se, že pokud by se zakázal přístup k dalším ruským médiím, nezjistíme, jak vlastně Kreml uvažuje. „Čím jsou Rusové krmeni. Takže nejsem fanouškem tohoto kroku,“ dodal. Vyjádřil se také k soudružnosti, která nyní panuje nejen ve společnosti, ale i v politickém prostředí. „Je to bezpochyby povzbudivé. Nečekám však, že to vydrží. Mimořádná situace vyvolala ohromné emoce a sjednocení. Ukazuje se, že v krizi máme zdravé instinkty, ale nevydrží to napořád,“ zdůraznil.

Tagy: