Prolhaná válka. Putinovo Rusko si pomáhá výmysly, překrucováním i nedodržováním dohod

Ruský prezident Vladimir Putin se zařadil mezi letošní kandidáty na Nobelovu cenu míru.

Jak to po pondělních útocích vypadalo v Charkově? Situaci i nadále sleduje štáb CNN Prima NEWS

Válka se nevede jen zbraněmi. Putinovo Rusko si během své agrese na Ukrajině často pomáhá také lhaním a zkreslováním současné situace. Běžní Rusové tak mají nepřesné informace o tom, co se na Ukrajině děje. Redakce CNN Prima NEWS vybrala několik příkladů, kdy se Kreml uchýlil k zamlčování nebo překrucování pravdy.

Lež první: Jednotky u hranic nejsou k invazi

Rusové začali u hranic s Ukrajinou soustřeďovat velké množství armádních jednotek už v prosinci 2021, některé sem byly přesunuty až z pozic nedaleko Číny. Svět zneklidňovaly satelitní záběry desetitisíců vojáků a početné bojové techniky, Moskva ale dokola ujišťovala: „Tohle je jen cvičení.“ Námitky a obavy Západu s oblibou sarkasticky zlehčovala. „Informace ze Západu jsou plné hysterie,“ kroutil hlavou mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Jak to dopadlo, víme.

Lež druhá: Vojáci, tohle je cvičení

Co je důležité, tezi o cvičení zřejmě vtloukali velitelé do hlav i samotným ruským vojákům. Alespoň podle mnohých, dosud ne zcela ověřených výpovědí zajatých soldátů Putinovy armády. „Domnívali jsme se, že se vrátíme domů. Já se o invazi dozvěděl až ve středu. Nikdo z nás netušil, že budeme muset zabíjet. Nešli jsme bojovat, jen jsme sbírali informace,“ tvrdil například zajatý Konstantin Bujničev.

Lež třetí: Ruští vojáci se vracejí

Psal se 16. únor, když představitel ruského ministerstva obrany Igor Konašenko ujišťoval: „Jednotky Jižního a Západního vojenského okruhu, které už splnily své úkoly, již zahájily nakládání pro transport na železnici a silnici, začnou se přesouvat do svých posádek.“ Jinak řečeno: „Vidíte, vy na Západě? Jakápak invaze? Cvičení skončilo, nikoho jsme nepřepadli.“ Agentura RIA Novosti v tomto duchu zveřejnila i potvrzující video, ruské ministerstvo obrany v oficiálním vyjádření cynicky uvedlo, že tanky a další obrněná vozidla budou přepraveny po železnici „na vzdálenost přibližně tisíc kilometrů“. Ukrajinci to popírali. A za pár dnů už se skutečně hnala ruská armáda s velkým bílým Z přes hranici.

Lež čtvrtá: Situaci eskaluje Západ

Častá teze Moskvy zní: „Za všechno může Západ, protože k sobě hodlá Ukrajinu svázat členstvím v NATO a Evropské unii. A to je porušení dohodnutého rozdělení sfér vlivu.“ Putin vychází z údajného slibu západních představitelů z 90. let, že rozšíření NATO na Východ nepřipadá v úvahu. „Podrazili nás! Kde je spravedlnost a pravda? Všude jen samá lež a pokrytectví,“ burcoval ruský prezident.

Skutečnost je však taková, že podobný slib není zanesen v žádném oficiálním dokumentu. Kreml nicméně vytahuje i další obvinění. USA kupříkladu nařknul, že chtěly s pomocí banderovců ozbrojenou cestou vyřešit otázku Donbasu a Krymu. „Kde se vzal ten drzý zvyk hovořit z pozice vlastní výjimečnosti, neomylnosti, z pozice toho, kdo může vše? Kde se vzalo to povýšené, přezíravé chování k našim zájmům a jednoznačně legitimním požadavkům?“ zlobil se Putin.

Lež pátá: Operace pod falešnou vlajkou

Vytvoření lživého důvodu, na jehož základě se ospravedlní zásah v cizí zemi, se říká operace pod falešnou vlajkou. Typickým příkladem takové akce je přepadení německé vysílačky v Gliwicích roku 1939, které provedli příslušníci SS v polských uniformách.

Rusové se o zinscenování podobné záminky pokusili před svým vpádem též, a to hned několikrát. Takto se třeba snažili světu namluvit, že ukrajinští radikálové zaútočili na civilní auto a povraždili několik nevinných obětí. Nezávislí novináři ovšem zpětně odhalili, že mrtvoly už na sobě měly stopy po provedené pitvě a byly na místo údajné tragédie převezeny z márnice.

Jindy zničený obrněný transportér diverzantů vůbec nepatřil do arzenálu ukrajinské armády, i ostřelování Tarasovského rajónu a mateřské školky ve Stanycji Luhanské vzešlo z oblastí kontrolovaných proruskými separatisty. Ruská armáda též přišla s verzí, že na hranicích zabila pět narušitelů. Kyjev to dodnes odmítá – podle něj v dané oblasti neoperovaly vůbec žádné ukrajinské jednotky. To už se však připravený scénář dal do pohybu a Moskva uznala nezávislost Luhanské i Doněcké lidové republiky.

Lež šestá: Ukrajina není suverénní stát

Přepadení Ukrajiny předcházel děsivý Putinův hodinový televizní projev, v němž ruský prezident mimo jiné hřímal, že Ukrajina není státem a že jako národ nemá žádnou historii. „Autorem moderní Ukrajiny je V. I. Lenin,“ tvrdil. „Ukrajina nikdy neměla svoji stabilní státnost. Počínaje rokem 1991 se Kyjev vydal cestou mechanického kopírování cizích modelů, které byly odtržené od ukrajinské historie i reality. Podmínky nebyly stanoveny pro dobro národa, ale proto, aby si zbohatlíci udrželi co největší část toho, co si uschovali v západních bankách. Revoluce z roku 2014 nedovedla Ukrajinu k demokracii, ale pouze ke státnímu převratu. Nacionalistické síly ji zavedly do slepé uličky. Dědictví nejen ze sovětského období, ale i carské doby bylo rozházeno.“

Kyjevský starosta Vitalij Kličko reagoval na Putinova slova o historické nelegitimitě Ukrajiny lakonicky: „Rusko byl Kyjev, který představoval majestátní město. Už v době, kdy se jinde rozkládaly bažiny a nikdo si ani nedokázal představit, že na nich může vyrůst Moskva. Takže se s tím smiřte. Konečně pochopte, že jsme si jako Ukrajina zvolili vlastní cestu a vlastní budoucnost. Tou není ruská říše, ale společenství demokratických zemí.“

Lež sedmá: Na Ukrajině probíhá genocida

Putin útočí na ruské emoce i tvrzením, že se na Ukrajině zasáhnout jednoduše musí, protože tam dochází ke genocidě ruské menšiny. „Každý den dochází k ostřelování, zabíjení civilistů nepřestává. Rusko udělalo vše pro zachování územní celistvosti Ukrajiny, jenže v Kyjevě se mění pouze prezidenti a poslanci, nemění se podstata agresivního režimu.“

Stejné linie se drží například i šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková, ministr obrany Sergej Šojgu nebo ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Nemůžeme lhostejně přihlížet, jak trápí naše krajany a spoluobčany,“ prohlásil Lavrov. Západ i Ukrajina sice řeči o genocidě jednoznačně odmítají, to se však k běžným Rusům většinou nedostane.

Lež osmá: Ukrajině vládnou neonacisté (a narkomani)

Putin už 24. února zdůvodnil tažení na Ukrajinu tím, že je potřeba zahájit demilitarizaci a denacifikaci země. O den později si přisadil: Vedení Ukrajiny označil za bandu neonacistů a narkomanů. „Ještě jednou vyzývám vojáky ukrajinských ozbrojených sil: Nedovolte neonacistům a banderovcům používat vaše děti, vaše manželky a staré lidi jako lidské štíty, vezměte moc do svých rukou,“ nabádal.

Ukrajinci však nad takovou argumentací kroutí hlavou: „To chce denacifikovat naši zemi tím, že bombarduje školky?“

Lež devátá: Rakety nepoužíváme

Představitelé ruské armády zkraje vpádu vytrvale odmítali, že by při útoku na Ukrajinu používali raketové systémy. Záběry CNN je však usvědčily ze lži, když se do živého vysílání u Bělgorodu dostala mohutná raketová salva.

Užívání salvového raketometu Grad v následujících dnech pak už bylo nezpochybnitelné. I to, že jeho střely zdevastovaly bezpočet civilních cílů.

Lež desátá: Dobyli jsme Melitopol

V sobotu 26. února ruská televize hrdě uvedla, že ozbrojené síly země ovládly Melitopol na jihovýchodě Ukrajiny. Jenže informaci vzápětí striktně odmítl britský náčelník ozbrojených sil James Heappey. Podle jeho tvrzení ruská vojska dosud neobsadila žádný z cílů, kterých se chtěla zmocnit v první den invaze.

Lež jedenáctá: Ofenziva zastavená kvůli jednání

O této možné lži lze zatím jen spekulovat. Ale zatím si to těžko vykládat jinak: Když Putin vysvětloval sobotní pozastavení ofenzivy tím, že dal prostor pro jednání s Ukrajinci, působilo to dosti nevěrohodně. Mnohem pravděpodobněji šlo o to, že ruský útok na menšího souseda neprobíhá ani zdaleka tak bezproblémově, jak si kremelský vládce naplánoval; brzdí jej mimo jiné velké potíže se zásobováním a s nenaplněním očekávaného opanování vzdušného prostoru.

Lež dvanáctá: Nejsme vázáni Budapeští

Po rozpadu SSSR se Ukrajinci roku 1994 vzdali svého jaderného arzenálu ve prospěch Ruska výměnou za garanci nedotknutelnosti vlastních hranic. Rusové dohodu porušili už při anexi Krymu v roce 2014, v tomto duchu o tom přinejmenším mluvili i lídři G7.

Ruský ministr zahraničí Lavrov však už před osmi lety oponoval: „Ruská federace se podpisem budapešťského memoranda o poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině nezavázala, že bude uznávat výsledek ozbrojeného státního převratu.“ A Putin to vyjádřil ještě jinak: Majdanem podle něj vznikl na Ukrajině nový stát, se kterým nejsou podepsané žádné smlouvy. A podle toho se k Ukrajině chová i nyní.

Lež třináctá: Zpráva o tom, co se nestalo

Jak by to vypadalo, pokud by se Putinova blesková válka na Ukrajině zdařila? Dobře to naznačuje předpřipravený komentář agentury RIA Novosti, který měl vyjít v případě předpokládaného ruského vítězství. A který se na internetu omylem dočasně objevil i přesto, že Moskva své tažení zatím ani zdaleka nedotáhla do konce. Kremlem instruovaný novinář Petr Akopov v komentáři líčí realitu, jak si ji vysnil Putin: Vizi nového světa, v němž pro nezávislost Ukrajiny a Běloruska není místa, jelikož je z historického pohledu „nepřirozeným vymknutím z kloubů“. Putin podle Akopova úspěšnou operací znovu spojil všechny Rusy, země díky svému lídrovi obnovila někdejší velikost. „Evropa neměla dostatek síly, aby udržela Ukrajinu ve své sféře vlivu. A už vůbec ne pro to, aby si ji přivlastnila. Na novém světovém řádu se budou podílet i Čína s Indií a další civilizace včetně té evropské. Ovšem už ne podle jejích pravidel,“ naznačuje Akopov. Věcně jde o klíčovou lež – zatím se nic takového nestalo. Zatím.

Lež čtrnáctá: Oběti? Jaké oběti?

Ukrajinská strana vyčíslila k pondělí počet ruských ztrát na pět tisíc, Moskva o svých mrtvých dlouho mlčela. Až s koncem víkendu mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov alespoň připustil: „Bohužel jsou mezi našimi druhy mrtví a zranění. Naše ztráty jsou však mnohonásobně menší než ztráty zlikvidovaných nacionalistů a vojáků ukrajinských ozbrojených sil.“ To je rozhodně výmysl. Konašenkov ve státní televizi navíc tvrdil, že ukrajinští nacionalisté ruské vojáky mučí. Důkazy o tom nikdo neviděl.

Lež patnáctá: Ukrajina a „špinavá bomba“

Ukrajina chtěla vyvinout jadernou zbraň, Moskva jí v tom zabránila. I tohle patří k mnoha nepravdám šířeným Kremlem kontrolovanými médii. „Rusové se dozvídají propagandistickou linku, kterou spinují jak média kontrolovaná státem, tak různí oligarchové a další skupiny, které ovládají mediální scénu,“ vysvětloval v rozhovoru pro iRozhlas.cz analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Prostor pro kritický pohled na věc, který nabízí třeba televize Dožď nebo on-line projekty jako Meduza, mají obecně jen omezený dosah. Je to solidní alternativa, v těchto vyhrocených chvílích ale tolik prostoru nedostávají,“ dodal.

Lež šestnáctá: Ukrajinští vojáci masově opouští své pozice

Toto zaznívá v ruské státní televizi pravidelně. A stejně vymyšlených hloupostí se obyčejní Rusové dozvídají z obrazovky a komunikační platformy Telegram skutečně mraky: Že Ukrajinci jedí malé děti. Že Rusko jedná v rámci svého práva na sebeobranu zakotveného v Chartě OSN. Že ruské síly neútočí na civilisty. Že ruské jednotky vítal rozjásaný Doněck. Pokud jste non-stop pod takovou propagandistickou masáží a přístup k jiným informačním kanálům je omezený, je poměrně snadné uvěřit i hloupostem.

Lež sedmnáctá: Je to mírová mise

Kremlem neustále opakovaná teze: Tohle není invaze, jde o mírovou misi. O žádné válce se v ruských televizích a novinách nedozvíte. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor dokonce nařídil tamním médiím, aby veškeré zmínky, které popisují vojenský útok Ruska na Ukrajinu jako „útok“ nebo „válku“, okamžitě odstranila. Za porušení hrozí zablokování a vysoké pokuty. I to je tvář současného konfliktu.

...a konečně lež, která lží zřejmě není: Pravda o hrdinech z Hadího ostrova

Tohle vyprávění zná asi každý. Večer 24. února připlula k ukrajinskému Hadímu ostrovu ruská flotila, která vyzvala posádku místní základny ke kapitulaci. Třináct ukrajinských vojáků to odmítlo, podle zachovaného zvukového záznamu na nepřátelskou výhrůžku odpověděli: „Ruská válečná lodi, jdi do pr…e.“ Všichni do jednoho měli zemřít, jejich příběh se stal legendou citovanou po celé planetě. Po pár dnech však není úplně jasné, zda tato ukrajinské verze odpovídá pravdě.

Rusové už nějakou dobu mluví o tom, že na základně pobývalo ve skutečnosti 82 ukrajinských vojáků, kteří se všichni vzdali a byli v pořádku převezeni do Sevastopolu. A poslední vývoj naznačuje, že zrovna v tomto případě by o naprostou ruskou lež jít nemuselo: I ukrajinská odnož BBC totiž 28. února potvrdila, že pohraničníci z Hadího ostrova jsou na základě oficiálních informací opravdu naživu. „Co se týče příslušníků námořnictva a pohraniční stráže zajatých ruskými okupanty na Hadím ostrově, s radostí oznamujeme, že jsou naživu a v pořádku,“ píše se v prohlášení ukrajinského námořnictva.

Tagy: