Ve Dvoře Králové se narodil vzácný nosorožec. Dostal jméno podle války na Ukrajině

Safari park ve Dvoře Králové se těší z nově narozeného nosorožce východního dvourohého, jmenuje se Kyjev.

Malý nosorožec se poprvé ukázal kamerám

Safari Park Dvůr Králové se těší z nově narozeného nosorožce dvourohého východního. Roztomilé mládě dostalo symbolicky jméno Kyjev a ve středu ho poprvé natočily televizní kamery. Má se čile k světu a matka se o něj pečlivě stará. Jde o druh, který se ve Dvoře Králové snaží dlouhodobě navracet do volné přírody.

Při pohledu na čerstvý přírůstek ve Dvoře Králové leckdo pookřeje. Narodilo se tam nosorožčí mládě s netradičním jménem Kyjev. Malý nemotora vážil 33 kilogramů, po pár dnech už je to 50.

„Mládě je schopné se zhruba do hodiny postavit a začne sice vrávoravě, ale celkem bez problému chodit po boxu. To je důležité, aby se mohlo napít mléka, což nastalo asi za dvě a půl hodiny od narození. Máma se od něj samozřejmě nehne na krok,“ popisuje zoolog Jiří Hrubý, který hlídal narození mláděte na kamerách.

Matka Eva nechává ošetřovatele odebírat mléko pro případnou pomoc s budoucími odchovy. Zároveň se už od ní mládě krmí. Přibírá zhruba jedno kilo denně. Ve světových zoo je jedním ze čtyř nosorožců dvourohých narozených za poslední rok. Přišlo na svět v době vytrvalého bombardování ukrajinské metropole, takže podle ošetřovatelů se o jménu nemuselo příliš diskutovat.

„Celý svět soucítil s Ukrajinou a viděl, jak jsou odvážní a jak se staví té ruské agresi. Pro nás to bylo velice symbolické dát jméno na počest hlavního města Ukrajiny,“ říká zoologický ředitel safari parku Jaroslav Haimy Hyjánek.

Narození každého mláděte je událost

Pro Hyjánka je také významné, že jde o dalšího jedince nosorožce dvourohého východního. Toho se totiž snaží dlouhodobě navracet do volné přírody a zachránit jeho populaci před vyhynutím.

„Jde o stejný poddruh, který jsme už několikrát vraceli zpátky do Afriky, proto je narození každého mláděte samozřejmě událost. Každé zvíře je důležité a vůbec nezáleží na pohlaví,“ dodává zoolog Hrubý.

Samečka čeká spousta nových zkušeností. Třeba i jen překročit schod nebo odtok s vodou je pro něj zatím problém. Ošetřovatelé teď budou dělat vše pro to, aby návštěvníci mohli mládě ve výběhu vidět už v létě.

Tagy:
léto Afrika zvířata nosorožec Ukrajina hmotnost mládě mléko Kyjev Safari Park Dvůr Králové Dvůr Králové nad Labem ZOO Dvůr Králové Jiří Hrubý ruská invaze na Ukrajinu