Muž pokládal kolem rybníka pasti. Ochráncům zvířat ho nahlásil jeho vlastní otec

Muž pokládal zakázané pasti okolo rybníka na Tachovsku.

Pachatele prozradil vlastní otec

Případ nebezpečných pastí na zvířata na Tachovsku má nečekané rozuzlení. Po odvysílání reportáže v Krimi zprávách na CNN Prima NEWS se ochráncům přírody nečekaně ozval otec řádícího pytláka. Jedna z fotopastí ho zachytila, jak pokládá železné čelisťové pasti. Kriminalisté muže již vyslechli, prý chtěl tímto způsobem ochránit rybník před predátory. Porušil tím ale zákon a hrozí mu až šestiletý pobyt za mřížemi.

Malý rybník se nachází jen pár metrů od Černošína na Tachovsku, často kolem něj chodí pejskaři i rodiny s dětmi. Podle ochránců zvířat a kriminalistů se jen zázrakem nechytili do pastí volně pobíhající psi či dokonce děti. Nález želez na zvířata ale místní vyděsil.

„Ani mi o tom nemluvte. Mám doma pět koček, ty potvory chodí až sem. Kousek odsud mám totiž zahradu. Kočka je celé dny venku, mohla vlézt do pasti,“ postěžoval si na pytláka jeden z místních.

V železech už ale uvízla jedna volavka. Past ptákovi rozdrtila kosti na nohou. „Pokud se zvíře chytí do čelisťové pasti, většinou nepřežije,“ vysvětlil Karel Bobál ze záchranné stanice Studánka. Podle informací CNN Prima NEWS se do želez v minulosti chytila i liška či kuna.

Pachatele se ale podařilo natočit díky nastražené fotopasti. Na záběrech lze vidět muže, jak manipuluje s čelisťovými pastmi. Netrvalo dlouho a brzy bylo jasné, kdo za položenými železy stál. „Po odvysílání reportáže se mi ozval otec člověka, který tam nainstaloval past. Omluvil se mi,“ doplnil Bobál.

Past měl pachatel pokládat okolo rybníka kvůli tomu, že tam predátoři chodili na ryby. „Nebudu mluvit. Nejedná se o mě, ale necháme to být. Děkuji, na shledanou,“ řekl majitel rybníka po telefonu.

Richard Bílý z plzeňské veterinární správy upozornil, že zákon pro ochranu zvířat už téměř 18 let zakazuje nejen používání čelisťových pastí, ale také jejich výrobu, dovoz, prodej a v praxi také jejich držení. „V případě prokázání trestného činu hrozí pachateli odnětí svobody na dva až šest let,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu pytláctví a týrání zvířat,“ potvrdila mluvčí tachovské policie Dagmar Jiroušková. Kriminalisté již muže vyslechli, obvinění zatím ale nepadlo.

Tagy: