Chlapec se proslavil 40 cigaretami denně. Kouřící batole se ale změnilo k nepoznání

Snímky zachycující dvouletého chlapce, jak spokojeně popotahuje ze své cigarety, obletěly celý svět. Ardi Rizal z Indonésie se kvůli své závislosti objevil v roce 2010 na řadě titulních stránek novin. V té době vykouřil i 40 cigaret denně. Svého zlozvyku se však dokázal zbavit a vypadá skvěle.

Závislost na cigaretách si Ardi vypěstoval už v 18 měsících života poté, co mu jeho otec dal první cigaretu. Od té doby se těžkého zlozvyku nemohl zbavit. Rodiče se dokonce báli o jeho život. Když mu jeho maminka Diana brávala cigarety, dostával záchvaty vzteku. „Mohl začít hlavou mlátit i o zeď. Byl doslova šílený. Když nedostal svou cigaretu, ubližoval si,“ vylíčila.

Kromě kouření trpěl Ardi také nadváhou. Denně prý dokázal vypít tři plechovky tučného kondenzovaného mléka, píše deník The Sun. „Vždycky jsem se snažil přestat kouřit, ale bylo to těžké. Když jsem nekouřil, cítil jsem kyselou chuť v puse a motala se mi hlava,“ řekl před čtyřmi lety chlapec.

Přesto se mu podařilo jeho nebezpečnou závislost překonat. Ani to se však neobešlo bez komplikací. Poté, co rodiče s pomocí odborníků odnaučili Ardiho kouřit, vybudoval si závislost na nezdravém jídle. Rodiče proto vyhledali pomoc odborníků na výživu.

Od té doby uplynulo několik let a Ardiho by jen málokdo poznal. Chlapec nejenže nekouří, ale také shodil několik kil a vypadá šťastnější. Nezdravé jídlo pak vyměnil za čerstvé ovoce, zeleninu a také ryby. „Teď jsem šťastný a mé tělo se cítí svěže,“ řekl v roce 2017 chlapec s tím, že vyniká také ve škole.

Tagy: