Ve finále svázaná, jinak úžasná. Jednou jí grandslam klapne, říká o Plíškové expertka

Ani druhý finálový pokus na grandslamu neproměnila v trofej. Karolína Plíšková zvládla ve Wimbledonu vyhrát šest zápasů, v sedmém nestačila na Ashleigh Bartyovou. „Celou dobu tvrdím, že Káje se to jednoho dne sejde a grandslam vyhraje. Nemládne, má 29 let, ale pořád jí věřím,“ říká pro CNN Prima NEWS bývalá špičková česká tenistka Klára Koukalová.

Byla skutečně blízko tomu, aby navázala na nedávný triumf Barbory Krejčíkové na Roland Garros a Česká republika by tak měla ze dvou posledních grandslamů dvě vítězky. Jméno Karolína Plíšková po letošku na „zdi šampionů“ Wimbledonu neskončí. Ale to nic nemění na tom, že dva týdny v All England Clubu lze i tak v podání rodačky z Loun považovat za famózní.

„Neskutečný úspěch. Teď je asi zklamaná, ale myslím si, že jí to později dojde. Podle mě by si tu trofej zasloužila. Byla světovou jedničkou, ten grandslamový titul jí pořád chybí. Teď ve Wimbledonu byla od toho, aby to změnila, kousek,“ podotýká Klára Koukalová.

Podle expertky a bývalé hráčky, která to v žebříčku WTA dotáhla na 20. místo, dolehla na Plíškovou v první polovině zápasu velká tréma. „Každý viděl, že zápas začal až po setu a půl, protože Karolína byla ze začátku strašně nervózní. Ale není se čemu divit. Nejslavnější turnaj na světě, ke všemu víme, jak moc chtěla vyhrát svůj první grandslam. Byla hodně svázaná.“

Ve druhém setu Plíšková nervozitu zahodila a začala světové jedničce dělat velké problémy.

„Poté, co Bartyovou brejkla ve druhém setu, bylo vidět, že se uvolnila. Myslela jsem, že začne hrát svoji hru třeba jako v pokročilejší fázi semifinálového zápasu se Sabalenkovou. Zvládla tiebreak a měla jsem za to, že jí to do třetího setu ohromně pomůže a vyhraje ho,“ říká 39letá Koukalová.

Vzhledem k vývoji, kdy australská tenisová královna začala ztrácet zdánlivě vyhraný zápas, se mohlo nabízet, že zamrzne, začne dělat zbytečné chyby a Plíškové se otevře cesta ke stříbrnému talíři Venus Rosewaterové. Jenže ne.

„Klobouk dolů před Bartyovou,“ chválí Koukalová, „jak to psychicky zvládla. Ale takto ji zkrátka známe. I když ztratila náskok ve chvíli, kdy servírovala na vítězství ve druhém setu, zůstala pro rozhodující dějství v klidu. To je neskutečné. Sama totiž vím, že hrát finále – byť jenom na řadovém turnaji WTA – je v hlavě strašně náročné. Grandslam je pak úplně jiná soutěž. Tam musíte být psychicky hrozně silní. Když člověk hrozně chce, je takový zablokovaný. To jsme viděli u Karolíny, napřed byla všude o krok později.“

Jednou to klapne

Na finále na grandslamu čekala Plíšková od roku 2016, kdy zářila na US Open. Nicméně stejně jako před pěti lety nenapsala za povedenou jízdou titulovou tečku. Nepromarnila optikou Koukalové poslední příležitost?

„Když člověk hrozně chce, je takový zablokovaný. To jsme viděli u Karolíny, napřed byla všude o krok později.“

„Celou dobu tvrdím, že Káje se to jednoho dne sejde a grandslam vyhraje. Nemládne, má 29 let, ale pořád jí věřím. Ještě nějaká šance přijde. Fakt jí to přeju,“ zdůrazňuje vítězka tří titulů na elitním okruhu.

„Zároveň si musíme uvědomit, že až do semifinále Karolína neporazila ani jednu hráčku z první čtyřicítky žebříčku. Teď to nemyslím vůči ní nějak špatně, ty tenistky, přes které šla dál, byly ve výborné formě. Ale jen to říkám v tom kontextu, že musíte mít štěstí na los, pak je potřeba využít šance, hrát dobře a věřit si. To musí do sebe zapadnout a myslím si, že to jednou klapne.“

Jak již bylo zmíněno, na US Open před časem premiérové okusila finálovou atmosféru na majoru. „Aspoň“ do semifinále to dotáhla i na Roland Garros a Australian Open. Ale Wimbledon byl dlouho pro Plíškovou zakletý. Až do roku 2018 na londýnských travnatých kurtech nepřešla přes druhé kolo, pak si připsala dvě osmifinálové účasti v řadě. Přitom pažit není povrchem, na kterém by se jí nemělo dařit. Na menších turnajích s travnatými dvorci vyhrála pět ze svých 16 titulů. A to se na zeleném povrchu hraje zdaleka nejméně podniků.

„Nabízí se, že zrovna ve Wimbledonu musí hrát hrozně dobře. Podle mě to bylo v hlavě. Tráva je tak hrozně specifický povrch – míčky skáčou nízko. Tenis je tam strašně rychlý a když si člověk na konkrétním místě tolik nevěří, je hned pomalejší, než by bylo třeba. Pak nemáte šanci,“ říká Koukalová.

„Letos bylo vidět, že první zápasy ji ohromně povzbudily, tenis zkrátka nezapomněla. I když předtím prohrála na dvou turnajích na trávě v prvním kole. Ve Wimbledonu se rychle chytla, nakoplo ji to a pak předváděla úžasný tenis. Až do Londýna přijede příští rok, bude daleko sebevědomější. Klidně tam může zase dojít daleko,“ uzavírá bývalá špičková tenistka.

Tagy: