Vražda školáka otřásá Francií: Zvířata, zmasakrovali ho, říká starosta. Zasáhne i Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Ve Francii zemřel 15letý chlapec zbitý skupinou útočníků

V pařížské nemocnici v pátek odpoledne zemřel 15letý hoch, kterého ve čtvrtek krátce po vyučování nedaleko školy ve městě Viry-Châtillon napadla skupinka maskovaných lidí a surově ho zbila. Zraněného chlapce v uličce našel náhodný kolemjdoucí. V souvislosti s vyšetřováním byl v pátek zadržen a umístěn do vazby 17letý mladík, informovala prokuratura v Évry. Násilnost činu Francii šokovala, úřady ho vyšetřují jako vraždu, píší média. Prezident Emmanuel Macron slíbil nové programy na pomoc se zvládáním rostoucí agresivity dětí.

Chlapce ve čtvrtek zdravotníci oživovali, v noci podstoupil operaci a v pátek krátce po poledni zemřel, cituje stanice BFM TV z vyjádření prokuratury, která nařídila pitvu. Poté, co napadený zemřel, kriminalisté přehodnotili kvalifikaci činu z pokusu o vraždu na vraždu, mají také podezření na „skupinové násilí“.

ČTĚTE TAKÉ: Policie zná motiv střelby na finské škole. 12letý pachatel je v péči psychologů, píší média

Později místní prokuratura informovala o zadržení 17letého mladíka. „V rámci vyšetřování vraždy 15letého adolescenta byl v pátek v podvečer zadržen 17letý mladistvý a umístěn do policejní cely,“ uvedl prokurátor Grégoire Dulin.

„Nemůžeme přehlížet to, co se děje. Žijeme ve společnosti, která je stále násilnější. Násilí stále více bez zábran pozorujeme i u dospívajících a někdy u stále mladších dospívajících,“ uvedl Macron při návštěvě školy v devátém pařížském obvodu.

Viry-Châtillon je město s 30 tisíci obyvateli jižně od Paříže. Spolužáci zemřelého agentuře AFP řekli, že to byl „bezproblémový usměvavý kluk, který se všemi dobře vycházel“. Obávají se, aby se útočníci do okolí školy nevrátili a nenapadli další děti.

„Tři nebo čtyři osoby ho napadly na schodišti, zasypaly ho ranami, zmasakrovaly ho. Šokovala mě zejména násilnost činu. Ti útočníci jsou zvířata,“ uvedl starosta Viry-Châtillon Jean-Marie Vilain ve vysílání stanice BFM TV. Matka oběti je podle starosty ve velmi špatném psychickém stavu.

Jasný není motiv činu, podle kriminalistů nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o střet znepřátelených gangů. Podle starosty by mohla více informací přinést analýza kamerových záznamů městské policie.

Čtvrteční incident je dalším z řady násilných činů mezi mládeží, k nimž dochází po celé Francii. Tento týden skončila v kómatu 13letá dívka, kterou napadli před školou v Montpellieru na jihu země. Vážně zraněná dívka se zotavuje a z kómatu se již probrala. Tři zadržení se v pátek k činu přiznali, jeden patnáctiletý zůstává ve vazbě a je vyšetřován pro podezření z pokusu o vraždu.

Macron ve čtvrtek řekl, že stát nesmí podobné agresivní činy tolerovat, ale ani je pouze trestat. Část odpovědnosti podle prezidenta musí přijmout rodiny problémových dětí, ale také státní správa nebo soudy. Řešením, které vláda navrhuje, je větší podpora rodin zvládajících agresivní děti, důslednější prevence a zřízení nových zařízení pro mládež, která by agresivním dětem pomáhala, řekl Macron.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bolestné Velikonoce, truchlí rodiče malého Émila. Nález chlapcových ostatků vyvolává pochyby

Tagy: