Macron musel k Američanům na kobereček. Nápad poslat vojáky na Ukrajinu tvrdě narazil

Slova o možném poslání vojáků NATO na Ukrajinu, která vypustil francouzský prezident Emmanuel Macron, u spojenců tvrdě narazila. Zvláště rozčílení byli podle agentury Bloomberg Američané, ohradili se ale i další spojenci Kyjeva. Macrona pak někteří kritizují kvůli tomu, že prý svá slova často nedoprovází činy.

Šéf Elysejského paláce na konci února nevyloučil, že může přijít chvíle, kdy půjdou francouzští vojáci – tedy vojáci NATO – bojovat na Ukrajinu. Tehdy možná Emmanuel Macron ještě nevěděl, jakou bouři ve světě vyvolá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenského mikinu vyměnil za boxerské rukavice. Macron chce být znovu strážcem Evropy

Okamžitě se logicky ozvala Moskva, která varovala, že by to znamenalo přímý střet Aliance a Ruska. Kritičtí ale vůči Macronovi byli i spojenci. Teprve teď se ukazuje, jak moc.

Agentura Bloomberg informuje o zákulisních jednáních, která Macronův výrok vyvolal. Francouzský prezident šel údajně k Američanům na kobereček.

„Ministerstvo zahraničí přiznalo, že USA ‚zpracovávají' Macrona kvůli nápadu vyslat vojáky na Ukrajinu,“ uvedla agentura Unian s odkazem na jednání.

Macron u Američanů nepochodil

USA mají strach, že by případné nasazení zahraničních vojáků na Ukrajině způsobilo mimořádnou eskalaci, která by vyústila v přímý střet NATO a Ruska. Návrh francouzského prezidenta měl proto Washington rozčílit.

Anonymní představitelé států NATO pro agenturu Bloomberg sdělili, že Macronův výrok nebyl šťastný také kvůli tomu, že některé země už svůj personál na Ukrajině dávno mají – třebaže v omezené míře – a snaží se to držet v tajnosti.

Proti nápadu Macrona se možná překvapivě ohradily i státy, které obvykle vůči Rusku volí velmi jestřábí přístup. Mezi nimi Lotyšsko, které zprvu myšlenku kvitovalo, nakonec ale změnilo názor.

„Musíme se zaměřit na potřeby Ukrajiny, ne na to, co Ukrajina nežádá. Diskuse na toto téma ještě nebyla připravena,“ komentovala lotyšská premiérka Evika Siliňová.

Slova místo činů

List Ukrajinska Pravda napsal, že kritici Macronova chování upozornili, že francouzský prezident často „více mluví a méně koná“.

Jako příklad přitom uvedli českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu od zemí mimo Evropskou unii. Minulý měsíc Macron prohlásil, že českou iniciativu podporuje, ale Francie zatím neoznámila, jak na ni finančně přispěje.

Navzdory kontroverzím, které provázely výroky o možném nasazení západních vojsk na Ukrajině, Macron odmítl ustoupit a zdůraznil, že jeho výroky byly dobře promyšlené. Následně zdůraznil, že pokud by se nápad uskutečnil, francouzské síly by proti Rusku do ofenzivy nepřešly. Francouzští vojáci mezitím stráží Paříž, kam byli posláni kvůli zvýšenému bezpečnostnímu riziku po teroristickém útoku v Moskvě.

VIDEO: Macron v Praze

Tagy: