Ve skiareálu v Přemyslově se zasekla lanovka. Hasiči evakuovali desítky lidí

Zaseknutá lanovka

Ve skiareálu v Přemyslově v Olomouckém kraji se zasekla lanovka. Podle provozovatele areálu Jaroslava Podzimka měla po poledni technickou závadu. Hasiči uvedli, že na ní bylo 132 lidí. Část obsazených sedaček už technici spustili dolů a lidé z nich mohli vystoupit, řekl Podzimek.

Závada se na lanovce stala v neděli zhruba ve 12:30 ve skiareálu v Přemyslově. Na lanovce bylo v době poruchy podle hasičů 130 lidí, přičemž 90 z nich se podle Balážové podařilo technikům postupně v nouzovém režimu couváním spustit zpět do stanice, kde mohli vystoupit. Dalších asi 40 lidí včetně několika dětí zůstalo uvězněno na sedačkách ve výšce, odkud je museli sundávat lezecké týmy hasičů. „Od nahlášení, které bylo zhruba ve 13:30, zhruba hodinu a tři čtvrtě trvalo, než jsme všechny lidi dostali dolů, což můžeme považovat na to, kolik jich bylo, za rychlý zásah. Snažili jsme se je dostat co nejrychleji dolů do bezpečí a do tepla,“ sdělila krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči podle ní lidem po záchraně z lanovky pomáhali zajistit tepelný komfort. „Poskytovali jsme jim speciální fólie, probíhaly i další provozně-technické práce,“ uvedla Balážová. Jeden člověk podle ní utrpěl lehké zranění. „Nepožadoval ale péči zdravotnické záchranné služby,“ doplnila mluvčí.

„V akci bylo celkem sedm lezeckých skupin, které pomocí lezeckých technik zachraňovaly zhruba 40 osob. Máme v terénu šest jednotek. Na místě jsou z preventivních důvodů též zdravotnické záchranné složky,“ sdělili předtím na Twitteru hasiči, kteří spolupracovali i s horskou službou.

„Počasí nám zrovna nepřálo, hustě sněží, ve vyšších partiích je ostrý vítr. Lidé byli promrzlí a vzhledem k delší době, kterou strávili na sedačkách, i vystrašení a s tělesnými potřebami,“ popsal evakuaci člen Horské služby Jeseníky Roman Fišnar.

Lanovka se měla zaseknout kvůli technické závadě. „Stala se nějaká nemilá věc s brzdami a bohužel to nejsme schopni roztočit. Část sedaček jsme spustili samospádem tíhou lidí. Některé lyžaře musíme sundat prostřednictvím hasičů a horské služby,“ upřesnil Podzimek. Na lanovce podle něj zůstává zhruba 15 sedaček, které jsou většinou obsazeny dvěma nebo třemi lidmi.

Hasiči na podobné situace trénují. „Tyto situace pravidelně cvičíme. Výrazně tím zkracujeme čas potřebný pro záchranu osob,“ vysvětlili hasiči.

Tagy: