Zákaz HHC? První ve vězení skončí uživatelé, ne prodejci. Hrozí jim i několik let, říká expert

Národní protidrogový expert Jindřich Vobořil

360° (44)

Vše nasvědčuje tomu, že by měla být látka HHC zakázána, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL). Ti, kteří tuto látku vlastní, by tak podle národního protidrogového experta Jindřicha Vobořila mohli brzy skončit ve vězení, nemusí se přitom jednat pouze o prodejce, ale především o uživatele.

„Ten zákaz může mít trestněprávní konsekvence,“ vysvětlil Vobořil s tím, že více než o prodejce a jejich velké zásoby HHC se spíše obává o uživatele, kteří si látku předkoupili. „Pokud se ten zákaz bude vymáhat, tak to nemůže skončit jinak, než že těmi prvními, kdo skončí ve vězení, nebudou obchodníci, ale uživatelé,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Válka proti zdrogovaným „zombie“ se nekoná. Stav nouze nefunguje, lidé padají na ulicích

„Nedejbože se o to podělí se svým sousedem nebo partnerkou a už to bude předání. A jelikož nemáme stanovenou judikaturu toho, co je malé množství pro vlastní potřebu, nezáleží na tom, zda je to kilo HHC, heroinu nebo konopí, ale soudí se to stejně,“ vysvětlil s tím, že v tom případě hrozí pobyt za mřížemi i na několik let.

Více než v zákazu by proto hledal cestu v prevenci. S tím souhlasil i Philipp, upozornil však, že v tuto chvíli není žádná jiná legislativa, která by rychle umožnila striktní zákaz. „Tohle je způsob, jak legálně a razantně zakázat látky, které ohrožují životy a zdraví našich dětí i dospělých,“ poznamenal.

Na nové legislativě se podle Philippa však pracuje. „Ta by měla být postavena tak, že nebude zakazovat látky s menšími společenskými i zdravotními dopady. Přesto tam ale budou nějaká omezení – látku si nebudou moci pořídit děti mladší 18 let a bude tam regulovaná reklama i prodej,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku začal nejspíš největší drogový proces v historii. Hlava gangu ale stále uniká

Tagy: