Turek: Mám doma i dýku SS, jsem sběratel artefaktů. Není to normální, nechápala Nerudová

Filip Turek a Danuše Nerudová

Nerudová zaútočila na Turka kvůli starožitnému svícnu

Předvolební souboj mezi lídryní kandidátky STAN do eurovoleb Danuší Nerudovou a jedničkou koalice Přísaha a Motoristé sobě Filipem Turkem se od začátku zvrhl v hádku obou politiků. Nerudová s poukázáním na Turka označila za nenormální, že má někdo doma svícny s hákovými kříži. Její oponent se bránil tím, že se jedná o starožitnosti. Po otci má podle svých slov dokonce i dýku nacistické SS. Turek ale odmítl, že by byl pravicovým radikálem.

Nerudová se do Turka opřela hned na začátku pondělní předvolební debaty v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle ní nejsou normální jeho příspěvky na Instagramu, kde ho sledují desetitisíce uživatelů. „Ministr vnitra Rakušan se podivoval i nad fotkou, kde jste vyfocen v novinách. A mně nepřijde úplně normální, že máte doma svícny s hákovými kříži,“ řekla Nerudová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kokain ve Sněmovně? Schillerová nevěří, že o něm policie mlčela. Nelžu, bránila se Pekarová

Kandidát Přísahy a Motoristů sobě ale odpověděl pohotově. „Ano, mám doma mnoho starožitností. Je to úplně normální, mám také dýku SS po otci. Nejsem člen NSDAP a nejsem pravicový radikál. Doma mám mnoho starožitností, trofeje a dary od mých kamarádů. Za to se nestydím,“ řekl Turek.

Jednička kandidátky STAN se ale nad Turkovou zálibou dál podivovala. „Je nutno říci, že normální lidé se neobklopují doma svastikami,“ dodala Nerudová.

Ta také zmínila, že Turkův Instagram je plný urážek a vysmívání se komukoliv jinému. Sama ale v pořadu Turka označila za kandidáta Motoristů a traktoristů. Kandidát koalice se ale proti slovu „traktorista“ ohradil, protože se jedná o posměšnou přezdívku předsedy Přísahy Roberta Šlachty.

Sledujte exkluzivní superdebatu lídrů: Bartoš, Okamura, Rakušan a další v přímé konfrontaci. Pořad České zájmy v Evropě začíná v úterý 4. června ve 20:30 na CNN Prima NEWS.

Turek se následně označil za bytostného demokrata, který má rád černý humor. „Mám rád i svobodu slova. Je pravda, že jsem kluk z paneláku a občas se vyjádřím drsněji. Myslím si, že k tomu ale mám občas důvod,“ řekl Turek.

Celou debatu Danuše Nerudové a Filipa Turka si můžete pustit ve videu níže:

Tagy:
Instagram Vít Rakušan Danuše Nerudová Robert Šlachta Starostové a nezávislí starožitnost Schutzstaffel Národně socialistická německá dělnická strana Filip Turek